Szkoła Podstawowa nr 6 im. Aleksandry Kujałowicz w Suwałkach

16-400 Suwałki, ul. Sejneńska 12

tel./fax +48 87 565-02-05

e-mail sekretariat@sp6.suwalki.eu

 

Poniedziałek  20.09.2021

Zupa żurek zabielany z jajkiem (Składniki: wywar warzywny na bazie następujących składników: woda, żeberka wieprzowe, marchew, pietruszka korzeń, cebula, natka pietruszki, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki), liść laurowy, ziele angielskie, sól sodowo potasowa, pieprz czarny i ziołowy), koncentrat żurku (22%)( mąka żytnia razowa, woda, naturalny zakwas chlebowy, sól, cebula, czosnek, majeranek, przyprawy smakowe), jaja kurze, śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych) natka pietruszki, mąka pszenna, por

Kotlet mielony wieprzowy z pieca (Składniki: łopatka wieprzowa(90%), jaja kurze, cebula, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól), olej rzepakowy,  przyprawy)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%)

Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy z sosem majonezowo- śmietanowym (Składniki: kapusta pekińska (80%), kukurydza konserwowa, majonez (olej rzepakowy, żółtko jaja , ocet, musztarda(woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat) cukier, sól, przyprawy), śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), przyprawy)

Mus owocowy

Alergeny:  1,3,7,9

 

Wtorek 21.09.2021

Zupa gulaszowa z ziemniakami (Składniki: wywar na bazie następujących składników: szynka wieprzowa, karkówka, ziemniaki, pieczarki, papryka czerwona, marchew, koncentrat pomidorowy(pasta pomidorowa, woda, sól), pomidory, czosnek, przyprawy, natka pietruszki)

Kluski leniwe z serem twarogowym i ze śmietaną (Składniki: ser twarogowy (mleko, kultury bakterii mlekowych), mąka pszennajajaśmietana 18% tł.n(20%) (śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), masło śmietankowe,  cukier waniliowy (cukier, aromat), cukier

Malina

Alergeny: 1,3,7,9

 

Środa 22.09.2021

Zupa rosół z makaronem (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki)) ,makaron(28%)( mąka z pszenicy durum, woda, sól), natka pietruszki, przyprawy

Kurczak pieczony (Składniki: ćwiartka kurczaka (99%), olej rzepakowy, przyprawy)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (98%), sól sodowo potasowa)

Surówka marchew z groszkiem (Składniki:  mieszanka marchew z groszkiem (92%)(warzywa w zmiennych proporcjach: marchew, groszek zielony), masło 82 % tł. , mąka pszenna , przyprawy)

Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owoców (94%)( jabłko , agrest, truskawka, jeżyna ,śliwka bez pestki, aronia, porzeczka czarna), woda, cukier)

Mleczna kanapka

Alergeny: 1,5,7,8,9

 

Czwartek 23.09.2021

Zupa szpinakowa zabielana z brązowym ryżem (Składniki: wywar warzywno mięsny na bazie następujących składników: woda, żeberka wieprzowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki),sól sodowo potasowa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny i ziołowy) szpinak rozdrobniony(20%), ryż brązowy(10%), śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych),

Kotlet schabowy tradycyjny  (Składniki: schab (90%), jaja kurze , bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól),  olej rzepakowy, sól sodowo potasowa, bazylia, czosnek, majeranek, oregano, zioła prowansalskie)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%),)

Surówka z selera, marchwi, jabłka (Składniki: seler (60%), marchew (20%), jabłko (15%), majonez (olej rzepakowy, żółtko jaja 6%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz, regulator kwasowości), jogurt grecki( mleko, śmietanka, kultury bakterii jogurtowych), sól sodowo potasowa)

Alergeny: 1,3,6,7,,9,10

 

 

Piątek 24.09.2021

Zupa bob czorba (Składniki : wywar rosołowy na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki), biała fasola, seler naciowy, czerwona papryka, papryczka chili, pomidory, marchew, cebula,  natki pietruszki, mięta,, sos sojowy, pasta ajwar, przyprawy)
Klopsiki z łososia w sosie koperkowym  (Składniki: (Składniki: filet z łososia , koperek, cebula, czosnek, jajka, bułka tarta, bulion warzywny, śmietana 30%, mąka pszenna, przyprawy)

Ziemniaki gotowane(Składniki: ziemniaki surowe (99%), sól sodowo potasowa)

Chrupiąca surówka z imbirowym dressingiem (Składniki: kalarepa, marchewka, rzodkiewka
ogórek , mango, awokado, kolendra, koperek, dymka, podprażony sezam, Dressing ocet ryżowy , cytryna, cukier trzcinowy, imbir, czosnek, przyprawy)

Soczek 100%

Alergeny:  1,3,4,7, 9, 10

 

 

Kierownik stołówki  zastrzega sobie prawo do zmiany w jadłospisie.     
 
 
 

W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz  14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

 OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

 

Alergen nr. 1 -

Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie

Alergen nr. 2 -

SKORUPIAKI i produkty pochodne

Alergen nr. 3 -

JAJA i produkty pochodne;

Alergen nr. 4 -

RYBY i produkty pochodne

Alergen nr. 5 -

ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne

Alergen nr. 6 -

SOJA i produkty pochodne

Alergen nr. 7 -

MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Alergen nr. 8 -

ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

Alergen nr. 9 -

SELER i produkty pochodne

Alergen nr. 10 -

GORCZYCA i produkty pochodne

Alergen nr. 11 -

NASIONA SEZAMU i produkty pochodne

Alergen nr. 12 -

DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

Alergen nr. 13 -

ŁUBIN i produkty pochodne

Alergen nr. 14 -

MIĘCZAKI i produkty pochodne

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

bazylia, curry, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kminek, kolendra, liść laurowy, oregano , majeranek, papryka słodka, pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, ziele angielskie, zioła prowansalskie.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, jaj, mleka, soi, selera i gorczycy.