Szkoła Podstawowa nr 6 im. Aleksandry Kujałowicz w Suwałkach
16-400 Suwałki, ul. Sejneńska 12
tel./fax +48 87 565-02-05
e-mail sekretariat@sp6.suwalki.eu
Poniedziałek 15.03.2021
Zupa grochówka z ziemniakami (Składniki: wywar mięsno -warzywny na bazie następujących składników: żeberka wieprzowe , marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, groch (22%), ziemniaki (12%), kiełbasa wieprzowa (mięso wieprzowe z szynki 80%, woda, skrobia ziemniaczana), por, natka pietruszki, przyprawy.
Makaron z serem, śmietaną, (Składniki: makaron (40%)(mąka z pszenicy durum, woda, sól ), ser twarogowy (30%)(mleko, kultury bakterii mlekowych) , śmietana 18% tł.(20%) (śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), , cukier waniliowy (cukier, aromat), cukier.
Pomarańcza
Alergeny: 1,7,9
Wtorek 16.03.2021
Zupa pieczarkowa zabielana z ziemniakami (Składniki: wywar rosołowy na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula, natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki) ,liść laurowy, ziele angielskie, sól sodowo potasowa, pieprz czarny i ziołowy), pieczarki (30%); ziemniaki (28%)( mąka z pszenicy durum, woda, sól); śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych); natka pietruszki)
Karkówka pieczona z warzywami (Składniki: karkówka wieprzowa (90%), mieszanka warzyw (10%)(marchew ,seler, pietruszka korzeń, kechup, olej rzepakowy, przyprawy)
Kasza gryczana (Składniki: kasza gryczana (100%)
Surówka krymska (Składniki: kapusta biała (30%), kapusta pekińska (30%), por (10%) natka pietruszki, ogórek konserwowy, majonez, sok z cytryny, przyprawy)
Alergeny: 1,7,9,10
Środa 17.03.2021
Zupa szpinakowa z ryżem (Składniki: wywar warzywno drobiowy na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula, natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki) szpinak rozdrobniony (20%), ryż (10%), śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych),przyprawy
Kotlet z fileta kurczaka w panierce kukurydzianej (Składniki: filet kurcząt (85%), panierka kukurydziana(10%) (jaja kurze, mąka kukurydzianka, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól), olej rzepakowy, przyprawy)
Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%))
Surówka z buraka (Składniki: burak (90%), cebulka (5%), olej rzepakowy, sok z cytryny, przyprawy)
Mus owocowy
Alergeny: 1,3,7,9
Czwartek 18.03.2021
Zupa owocowa zabielana z makaronem (Składniki: mieszanka owocowa (74%)(jabłko, agrest, malina, śliwka bez pestki, aronia, truskawka, porzeczka czarna),makaron(20%)(mąka z pszenicy durum, woda, sól ), śmietana 30% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), cukier
Gołąbki wieprzowe z ryżem i warzywami w sosie pomidorowym (Składniki: kapusta biała (20%), łopatka (60%), ryż biały (10%), cebula, przyprawy, sos pomidorowy (10%)( marchew, seler, pietruszka, koncentrat pomidorowy (pasta pomidorowa, woda, sól), por, mąka pszenna, koperek ogrodowy, przyprawy)
Ziemniaki gotowane z koperkiem (Składniki: ziemniaki surowe (95%), koperek woda, sól sodowo potasowa)
Alergeny: 1,7,9
Piątek 19.03.2021
Zupa krupnik jaglany (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: woda, porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula, natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki), sól sodowo potasowa, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz czarny i ziołowy) , kasza jaglana(27%), natka pietruszki
Kostka rybna z serem zapiekana w piecu (Składniki: (filet z mintaja z serem (100%), ser, mąka (pszenna, ryżowa, z gorczycy) , woda, olej rzepakowy, skrobie( kukurydziana, ziemniaczana)sól, drożdże, substancje spulchniające, przyprawy, białko jaja kurzego)
Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (97%),koperek, woda, sól sodowo potasowa)
Surówka marchew z jabłkiem (Składniki: marchew (65%), jabłko(30% ),jogurt grecki, przyprawy)
Alergeny: 1, 4,7,9, 10
Kierownik stołówki zastrzega sobie prawo do zmiany w jadłospisie.
W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.
OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
Alergen nr. 1 - |
Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie |
Alergen nr. 2 - |
SKORUPIAKI i produkty pochodne |
Alergen nr. 3 - |
JAJA i produkty pochodne; |
Alergen nr. 4 - |
RYBY i produkty pochodne |
Alergen nr. 5 - |
ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne |
Alergen nr. 6 - |
SOJA i produkty pochodne |
Alergen nr. 7 - |
MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą) |
Alergen nr. 8 - |
ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego |
Alergen nr. 9 - |
SELER i produkty pochodne |
Alergen nr. 10 - |
GORCZYCA i produkty pochodne |
Alergen nr. 11 - |
NASIONA SEZAMU i produkty pochodne |
Alergen nr. 12 - |
DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców |
Alergen nr. 13 - |
ŁUBIN i produkty pochodne |
Alergen nr. 14 - |
MIĘCZAKI i produkty pochodne |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
bazylia, curry, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kminek, kolendra, liść laurowy, oregano , majeranek, papryka słodka, pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, ziele angielskie, zioła prowansalskie.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, jaj, mleka, soi, selera i gorczycy.