Szkoła Podstawowa nr 6 im. Aleksandry Kujałowicz w Suwałkach
16-400 Suwałki, ul. Sejneńska 12
tel./fax +48 87 565-02-05
e-mail sekretariat@sp6.suwalki.eu
Poniedziałek 2.11.2020
Zupa ogórkowa zabielana z ziemniakami (Składniki: wywar warzywny na bazie następujących składników:, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula, natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki),liść laurowy, ziele angielskie, czosnek) ,ziemniaki (22%), ogórki kiszone (12%) , ogórki, przyprawy w zmiennych proporcjach: czosnek, koper, chrzan, sól), śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), kasza manna,
Spaghetti z sosem mięsno warzywnym i serem (Składniki: makaron spaghetti (55%)(mąka z pszenicy durum, woda, sól ), sos warzywno mięsny(45%) (szynka wieprzowa, marchew, seler, pietruszka, papryka czerwona, cukinia, pomidory w soku pomidorowym (pomidory 60%, sok pomidorowy 39,9%, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), koncentrat pomidorowy (pasta pomidorowa, woda, sól), por, mąka pszenna, koperek ogrodowy, sól sodowo potasowa, bazylia, czosnek, majeranek, oregano, pieprz czarny, pieprz ziołowy, tymianek, zioła prowansalskie) , parmezan (5%)(mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca : azotan potasu, barwnik)
Mleczna kanapka
Alergeny: 1,7,9,10,
Wtorek 3.11.2020
Zupa żurek zabielany z jajkiem, chleb (Składniki: wywar warzywny na bazie następujących składników: żeberka , marchew, pietruszka korzeń, cebula, natka pietruszki, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula, natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki), liść laurowy, ziele angielskie, sól sodowo potasowa, pieprz czarny i ziołowy), koncentrat żurku (22%)( mąka żytnia razowa, woda, naturalny zakwas chlebowy, sól, cebula, czosnek, majeranek, przyprawy smakowe), jaja kurze, śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych) natka pietruszki, chleb 5 ziaren (5%)(mąka żytnia(48%),mieszanka ziaren(16%)(ziarno słonecznika, pszenica łamana, siemię lniane, soja, sezam siemię lniane złote, proso), mąka pszenna (4%), sól, drożdże, ekstrakt słodu jęczmiennego ( słód jęczmienny, woda, sacharoza)) mąka pszenna, por
Roladki schabowe w sosie pieczeniowym (Składniki: schab, ser żółty, ogórek, papryka , koperek, , natka pietruszki, olej rzepakowy, mąka pszenna, przyprawy)
Kasza gryczana (Składniki: kasza gryczana 100%)
Fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tartą (Składniki: fasolka szparagowa żółta, masło śmietankowe, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól) )
Alergeny: 1,7,9,10
Środa 4.11.2020
Zupa jarzynowa (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula, natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki), kalafior , brokuł, fasolka szparagowa żółta, mini marchew, groszek zielony, ziemniaki, kapusta biała, koperek, sól sodowo potasowa, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz czarny i ziołowy
Naleśniki z serem i ze śmietaną (Składniki: naleśniki (90%)(mąka pszenna, twaróg (40%), mleko, cukier, jaja, olej rzepakowy, cukier wanilinowy, sól), śmietana 18% tł.(10%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych)
Owoc
Alergeny: 1,3,7,9,10,
Czwartek 5.11.2020
Zupa buraczkowa zabielana (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula, natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki),liść laurowy, ziele angielskie, czosnek) buraki (28%), śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), natka pietruszki, chleb 5 ziaren (5%)(mąka żytnia(48%),mieszanka ziaren(16%)(ziarno słonecznika, pszenica łamana, siemię lniane, soja, sezam siemię lniane złote, proso),woda, mąka pszenna (4%), sól, drożdże, ekstrakt słodu jęczmiennego ( słód jęczmienny, woda, sacharoza))
Nuggetsy z kurczaka z pieca (Składniki: filet kurcząt (90%), jaja, mąka pszenna, płatki kukurydziane, jogurt( mleko, śmietanka, kultury bakterii jogurtowych), ,olej rzepakowy, przyprawy)
Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%)
Sałata lodowa z rzodkiewką szczypiorkiem z jogurtem (Składniki: sałata lodowa (74%), rzodkiewka (20%), szczypior (10%), jogurt grecki( mleko, śmietanka, kultury bakterii jogurtowych),koper ogrodowy, czerwona cebulka, przyprawy)
Alergeny:1,3,7,9
Piątek 6.11.2020
Zupa z fasolki szparagowej (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula, natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki),sól sodowo potasowa, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz czarny i ziołowy), fasolka szparagowa żółta i zielona , przyprawy, ziemniaki)
Ryba z pieca ze szpinakiem (Składniki: filet z mintaja, śmietana, mąka pszenna, szpinak, masło, olej, śmietana, twaróg, ser żółty, seler)
Ziemniaki gotowane(Składniki: ziemniaki surowe (97%),koperek)
Chrupiąca surówka z dressingiem (Składniki: kalarepa, marchewka, rzodkiewka, ogórek, mango, awokado, zioła, cytryna, cukier, imbir, czosnek, przyprawy, sezam)
Soczek 100% multiwitamina, Pomarańcza
Alergeny: 1,3, 4,7,9, 11
Kierownik stołówki zastrzega sobie prawo do zmiany w jadłospisie.
W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.
OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
Alergen nr. 1 - |
Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie |
Alergen nr. 2 - |
SKORUPIAKI i produkty pochodne |
Alergen nr. 3 - |
JAJA i produkty pochodne; |
Alergen nr. 4 - |
RYBY i produkty pochodne |
Alergen nr. 5 - |
ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne |
Alergen nr. 6 - |
SOJA i produkty pochodne |
Alergen nr. 7 - |
MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą) |
Alergen nr. 8 - |
ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego |
Alergen nr. 9 - |
SELER i produkty pochodne |
Alergen nr. 10 - |
GORCZYCA i produkty pochodne |
Alergen nr. 11 - |
NASIONA SEZAMU i produkty pochodne |
Alergen nr. 12 - |
DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców |
Alergen nr. 13 - |
ŁUBIN i produkty pochodne |
Alergen nr. 14 - |
MIĘCZAKI i produkty pochodne |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
bazylia, curry, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kminek, kolendra, liść laurowy, oregano , majeranek, papryka słodka, pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, ziele angielskie, zioła prowansalskie.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, jaj, mleka, soi, selera i gorczycy.