Szkoła Podstawowa nr 6 im. Aleksandry Kujałowicz w Suwałkach

16-400 Suwałki, ul. Sejneńska 12

tel./fax +48 87 565-02-05

e-mail sekretariat@sp6.suwalki.eu

 

Poniedziałek  29.11.2021

Zupa ogórkowa zabielana z ziemniakami (Składniki: wywar warzywny na bazie następujących składników: żeberka wieprzowe marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki),liść laurowy, ziele angielskie, czosnek) ,ziemniaki (22%), ogórki kiszone (12%) (ogórki, woda, przyprawy w zmiennych proporcjach: czosnek, koper, chrzan, sól), śmietana 18%/30% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), kasza manna,

Spaghetti z sosem mięsno warzywnym i serem (Składniki: makaron spaghetti (55%)(mąka z pszenicy durum, woda, sól ), sos warzywno mięsny(45%) (szynka wieprzowa, marchew, seler, pietruszka, papryka czerwona, cukinia, pomidory w soku pomidorowym (pomidory 60%, sok pomidorowy 39,9%, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), koncentrat pomidorowy (pasta pomidorowa, woda, sól), por, mąka pszenna, koperek ogrodowy, sól sodowo potasowa,  bazylia, czosnek, majeranek, oregano, pieprz czarny, pieprz ziołowy, tymianek, zioła prowansalskie) , ser żółty (5%)(mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca : azotan potasu, barwnik)

Alergeny:  1,7,9,10,


Wtorek 30.11.2021

Zupa szpinakowa zabielana z brązowym ryżem (Składniki: wywar warzywno drobiowy na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki),sól sodowo potasowa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny i ziołowy) szpinak rozdrobniony(20%), ryż brązowy(10%), śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych),

Kotlet z fileta kurczaka w panierce kukurydzianej (Składniki: filet kurcząt (85%), panierka kukurydziana(10%) (jaja kurze, mąka kukurydzianka, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól),  olej rzepakowy, sól sodowo potasowa, bazylia, czosnek, majeranek, oregano, zioła prowansalskie)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (99%))

Surówka z pomidorów i papryki (Składniki: pomidor koktajlowy, papryka, rzodkiewka, szczypior, oliwa z oliwek, bazylia, przyprawy)

Jogurt (różne smaki) (Składniki: owoce(9%), cukier, koncentrat z marchwi, aromat)

Alergeny: 1,3,7,9,10,


Środa 01.12.2021

Zupa ziemniaczana zabielana (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: woda, marchew, seler,  pietruszka korzeń, cebula, natka pietruszki, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki), liść laurowy, ziele angielskie, sól sodowo potasowa, pieprz czarny i ziołowy), ziemniaki (22%), śmietana (6%), kasza manna, por

Delikatny kotlet mielony z udźca indyka  (Składniki:  udziec z indyka (80%); jaja kurze, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól),natka pietruszki,  olej rzepakowy,  masło śmietankowe)

Kasza bulgur z vermiceli (Składniki: kasza bulgur z vermiceli (100%))

Surówka krymska (Składniki: kapusta biała (30%),  kapusta pekińska (30%), por (10%) natka pietruszki, ogórek konserwowy, majonez, sok z cytryny, przyprawy)

 

 Alergeny:  1,3,7,9,10


Czwartek 02.12.2021

Zupa owocowa zabielana z makaronem (Składniki: mieszanka owocowa (74%)(jabłko, agrest, malina, śliwka bez pestki, aronia, truskawka, porzeczka czarna),makaron(20%)(mąka z pszenicy durum, woda, sól ), śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), cukier

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym  (Składniki: gołąbki (90%)(łopatka wieprzowa, kapusta , ryż biały, jaja kurze, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól), sos pomidorowy(10%) (marchew, seler, pietruszka, koncentrat pomidorowy (pasta pomidorowa, woda, sól), cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki) ,  sól sodowo potasowa, pieprz czarny i ziołowy, bazylia, oregano, czosnek, majeranek, zioła prowansalskie, tymianek, natka pietruszki, por)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (98%), woda, sól sodowo potasowa)

Sałata ze szczypiorkiem (sałata zielona (74%), szczypior (20%),rzodkiewka,  jogurt grecki( mleko, śmietanka, kultury bakterii jogurtowych),przyprawy)

Alergeny: 1,3,7,9


Piątek 03.12.2021

 Zupa marchwianka z zacierką babuni (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: woda, porcje rosołowe, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki),liść laurowy, ziele angielskie, czosnek), marchew (30%), zacierka babuni (18%)(mąka pszenna, woda, jaja płynne 9%, przyprawa kurkuma), bataty, śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych)

Ryba z serem zapiekana w piecu (Składniki: ryba z serem (filety rybne (68%), mąka pszenna, sos( woda, ser 1,7%, skrobia modyfikowana, mleko, olej, pietruszka, sól, drożdze, przyprawy), olej rzepakowy)

Ziemniaki gotowane(Składniki: ziemniaki surowe (98%), woda, sól sodowo potasowa)

Surówka z kalarepy , ogórka, marchwi, sałaty lodowej, pora, natki pietruszki ze śmietaną (Składniki: kalarepa (55%), ogórek, marchew, sałata lodowa, por, natka pietruszki , śmietana 18% tł.(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych) , sól sodowo potasowa)

Alergeny:  1,3,4,7,9,10


W jadłospisie podkreśleniem zaznaczono produkty zawierające alergeny zgodnie
z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r.

 

Kierownik stołówki  zastrzega sobie prawo do zmiany w jadłospisie.     

 
 
 

W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz  14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

 OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

 

Alergen nr. 1 -

Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie

Alergen nr. 2 -

SKORUPIAKI i produkty pochodne

Alergen nr. 3 -

JAJA i produkty pochodne;

Alergen nr. 4 -

RYBY i produkty pochodne

Alergen nr. 5 -

ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne

Alergen nr. 6 -

SOJA i produkty pochodne

Alergen nr. 7 -

MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Alergen nr. 8 -

ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

Alergen nr. 9 -

SELER i produkty pochodne

Alergen nr. 10 -

GORCZYCA i produkty pochodne

Alergen nr. 11 -

NASIONA SEZAMU i produkty pochodne

Alergen nr. 12 -

DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

Alergen nr. 13 -

ŁUBIN i produkty pochodne

Alergen nr. 14 -

MIĘCZAKI i produkty pochodne

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

bazylia, curry, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kminek, kolendra, liść laurowy, oregano , majeranek, papryka słodka, pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, ziele angielskie, zioła prowansalskie.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, jaj, mleka, soi, selera i gorczycy.