Szkoła Podstawowa nr 6 im. Aleksandry Kujałowicz w Suwałkach

16-400 Suwałki, ul. Sejneńska 12

tel./fax +48 87 565-02-05

e-mail sekretariat@sp6.suwalki.eu

 

PONIEDZIAŁEK  15.04.2024

Zupa parzybroda zabielana z ziemniakami (Składniki: wywar na bazie następujących składników: woda; udziec z indyka ; marchew; pietruszka korzeń; seler; cebula; natka pietruszki;  kapusta włoska; ziemniaki;  śmietana 18% tł.(śmietanka, kultury bakterii mlekowych); kasza manna; sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie.)

Potrawka z indyka z warzywami (Składniki: filet z indyka (81%); marchew, seler, pietruszka, masło śmietankowe, mąka pszenna ,cebula,  por, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Ryż paraboled (Składniki: ryż padaboled (100%), przyprawy)

Kolorowa surówka z papryki (Składniki: papryka czerwona, żółta, zielona, natka pietruszki, szczypior, olej rzepakowy, sól sodowo potasowa; pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek)

Herbata malinowo- pomarańczowa (Składniki: herbata czarna, maliny, pomarańcz, cytryna, limonka, goździki, imbir, miód)

Jabłko

Alergeny:  1,7,9,10

WTOREK 16.04.2024

Zupa pieczarkowa zabielana z makaronem(Składniki: wywar rosołowy na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki, pieczarki (28%); makaron(28%)( mąka z pszenicy durum, woda, sól); śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych); natka pietruszki, ; sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie.)

Karkówka w miodowej marynacie (Składniki: karkówka wieprzowa (90%), cebula, czosnek, miód, musztarda, sól, kminek, czosnek granulowany, pieprz, rozmaryn, chilli, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie.)

Puree ziemniaczane  (Składniki: ziemniaki, masło śmietankowe, mleko 2%, sól, pieprz, gałka muszkatołowa)

Mini marchew z pietruszką (Składniki: mini marchew, masło śmietankowe, suszona pietruszka, sól)

Kompot wiśniowy (Składniki: wiśnia (95%),  woda, cukier)

Mus owocowy

Alergeny: 1,7,9,10

ŚRODA 17.04.2024

Zupa koperkowa zabielana z ryżem  (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: woda; porcje rosołowe; marchew; pietruszka korzeń; seler; cebula; koperek; ryż białyśmietana 18% tł.(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych);sól sodowo potasowa, kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy;  ziele angielskie.)

Kotlet siekany z fileta kurczaka  (Składniki: filet kurcząt (85%), papryka, cukinia, szczypiorek, natka pietruszki, jaja kurze, ser mozaralla ,czosnek, kukurydza konserwowa,  bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól),,cebula czerwona, mąka pszenna, majonez,  olej rzepakowy, sól sodowo potasowa, bazylia, czosnek, majeranek, oregano, zioła prowansalskie)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki  (100%))

Surówka z kalarepy , marchwi, jabłka (Składniki: kalarepa (80%),  marchew, jabłko cebula, koperek, przyprawy)

Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owocowa (98%) (malina , agrest, jeżyna ,truskawka, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, porzeczka czarna, woda, cukier)

Alergeny:  1, 3, 6, 7, 9, 10

CZWARTEK 18.04.2024

Zupa kapuśniaczek z ziemniakami (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników:  porcja rosołowa, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki,  kapusta kwaszona (28%) ziemniaki (10%), kasza manna, natka pietruszki, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem (Składniki : wołowina z łopatki(40%) , łopatka wieprzowa (40%), cebula, czosnek, olej rzepakowy, bułka tarta, jaja, mleko, śmietana 30%, mąka pszenna, masło śmietankowe, musztarda dijon, sos sojowy, cytryna, imbir, natka pietruszki, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie.)
Kasza wiejska ( Składniki:  kasza wiejska 100%)

Surówka z buraka (Składniki: buraki, cebula, sok z cytryny olej rzepakowy przyprawy)

Soczek 100%

Alergeny:  1,3,7, 9,10

PIĄTEK  19.04.2024

Zupa pomidorowa zabielana z zacierką babuni (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, makaron zacierka   , koncentrat pomidorowy(17%)(pasta pomidorowa, woda, sól),  śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia m odyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), przyprawy

Burger z dorsza z sezamem (Składniki: filet z dorsza (90%), jaja kurze ,marchew, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól) musztarda,  koperek , olej rzepakowy, cytryna, sezam, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%)

Surówka wiosenna (Składniki: ogórek, kukurydza konserwowa, cebula czerwona, natka pietruszki, jogurt grecki, majonez, sok z cytryny, chilli, oregano, bazylia, cząber, czosnek, sól, pieprz)

Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owocowa (98%) (malina , agrest, jeżyna ,truskawka, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, porzeczka czarna, woda, cukier)

Alergeny: 1,3,4,7,9,10,11

 

Alergeny zawarte w posiłkach i produktach zostały  podkreślone.

Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.

 

W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz  14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

Alergen nr. 1

Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie

Alergen nr. 2

SKORUPIAKI i produkty pochodne

Alergen nr. 3

JAJA i produkty pochodne;

Alergen nr. 4

RYBY i produkty pochodne

Alergen nr. 5

ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne

Alergen nr. 6

SOJA i produkty pochodne

Alergen nr. 7

MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Alergen nr. 8

ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

Alergen nr. 9

SELER i produkty pochodne

Alergen nr. 10

GORCZYCA i produkty pochodne

Alergen nr. 11

NASIONA SEZAMU i produkty pochodne

Alergen nr. 12

DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

Alergen nr. 13

ŁUBIN i produkty pochodne

Alergen nr. 14

MIĘCZAKI i produkty pochodne

 

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

bazylia, curry, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kminek, kolendra, liść laurowy, oregano , majeranek, papryka słodka, pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, ziele angielskie, zioła prowansalskie.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, jaj, mleka, soi, selera i gorczycy.