Szkoła Podstawowa nr 6 im. Aleksandry Kujałowicz w Suwałkach

16-400 Suwałki, ul. Sejneńska 12

tel./fax +48 87 565-02-05

e-mail sekretariat@sp6.suwalki.eu

 

Poniedziałek  15.03.2021

Zupa grochówka z ziemniakami (Składniki: wywar mięsno -warzywny na bazie następujących składników: żeberka wieprzowe , marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, groch (22%), ziemniaki (12%), kiełbasa wieprzowa (mięso wieprzowe z szynki 80%, woda, skrobia ziemniaczana), por, natka pietruszki, przyprawy.

Makaron z serem, śmietaną, (Składniki: makaron (40%)(mąka z pszenicy durum, woda, sól ), ser twarogowy (30%)(mleko, kultury bakterii mlekowych) , śmietana 18% tł.(20%) (śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), , cukier waniliowy (cukier, aromat), cukier.

Pomarańcza

Alergeny:  1,7,9

 

Wtorek 16.03.2021

Zupa pieczarkowa zabielana z ziemniakami  (Składniki: wywar rosołowy na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki) ,liść laurowy, ziele angielskie, sól sodowo potasowa, pieprz czarny i ziołowy), pieczarki (30%); ziemniaki (28%)( mąka z pszenicy durum, woda, sól); śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych); natka pietruszki)

Karkówka pieczona z warzywami (Składniki: karkówka wieprzowa (90%), mieszanka warzyw (10%)(marchew ,seler, pietruszka korzeń, kechup, olej rzepakowy, przyprawy)

Kasza gryczana  (Składniki: kasza gryczana (100%)

Surówka krymska (Składniki: kapusta biała (30%),  kapusta pekińska (30%), por (10%) natka pietruszki, ogórek konserwowy, majonez, sok z cytryny, przyprawy)

Alergeny: 1,7,9,10

 

Środa 17.03.2021

Zupa szpinakowa z ryżem  (Składniki: wywar warzywno drobiowy na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki) szpinak rozdrobniony (20%), ryż (10%), śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych),przyprawy

Kotlet z fileta kurczaka w panierce kukurydzianej (Składniki: filet kurcząt (85%), panierka kukurydziana(10%) (jaja kurze, mąka kukurydzianka, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól),  olej rzepakowy, przyprawy)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%))

Surówka z buraka (Składniki: burak (90%), cebulka (5%), olej rzepakowy, sok z cytryny, przyprawy)

Mus owocowy

Alergeny: 1,3,7,9

 

Czwartek 18.03.2021

 

Zupa owocowa zabielana z makaronem (Składniki: mieszanka owocowa (74%)(jabłko, agrest, malina, śliwka bez pestki, aronia, truskawka, porzeczka czarna),makaron(20%)(mąka z pszenicy durum, woda, sól ), śmietana 30% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), cukier

Gołąbki wieprzowe z ryżem i warzywami w sosie pomidorowym (Składniki: kapusta biała (20%), łopatka (60%), ryż biały (10%), cebula, przyprawy, sos pomidorowy (10%)( marchew, seler, pietruszka,  koncentrat pomidorowy (pasta pomidorowa, woda, sól), por, mąka pszenna, koperek ogrodowy, przyprawy)

Ziemniaki gotowane z koperkiem (Składniki: ziemniaki surowe (95%), koperek woda, sól sodowo potasowa)

Alergeny: 1,7,9

 

Piątek 19.03.2021

Zupa krupnik jaglany (Składniki: wywar drobiowo warzywny  na bazie następujących składników: woda, porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki), sól sodowo potasowa, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz czarny i ziołowy) , kasza jaglana(27%), natka pietruszki

Kostka rybna z serem zapiekana w piecu (Składniki: (filet z mintaja z serem (100%), ser, mąka (pszenna, ryżowa, z gorczycy) , woda, olej rzepakowy, skrobie( kukurydziana, ziemniaczana)sól, drożdże, substancje spulchniające, przyprawy, białko jaja kurzego)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (97%),koperek,  woda, sól sodowo potasowa)

Surówka marchew z jabłkiem (Składniki: marchew (65%), jabłko(30% ),jogurt grecki,  przyprawy)

Alergeny:  1, 4,7,9, 10


  Kierownik stołówki  zastrzega sobie prawo do zmiany w jadłospisie.     

 
 
 

 W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz  14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

 OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

 

Alergen nr. 1 -

Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie

Alergen nr. 2 -

SKORUPIAKI i produkty pochodne

Alergen nr. 3 -

JAJA i produkty pochodne;

Alergen nr. 4 -

RYBY i produkty pochodne

Alergen nr. 5 -

ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne

Alergen nr. 6 -

SOJA i produkty pochodne

Alergen nr. 7 -

MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Alergen nr. 8 -

ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

Alergen nr. 9 -

SELER i produkty pochodne

Alergen nr. 10 -

GORCZYCA i produkty pochodne

Alergen nr. 11 -

NASIONA SEZAMU i produkty pochodne

Alergen nr. 12 -

DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

Alergen nr. 13 -

ŁUBIN i produkty pochodne

Alergen nr. 14 -

MIĘCZAKI i produkty pochodne

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

bazylia, curry, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kminek, kolendra, liść laurowy, oregano , majeranek, papryka słodka, pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, ziele angielskie, zioła prowansalskie.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, jaj, mleka, soi, selera i gorczycy.