Szkoła Podstawowa nr 6 im. Aleksandry Kujałowicz w Suwałkach

16-400 Suwałki, ul. Sejneńska 12

tel./fax +48 87 565-02-05

e-mail sekretariat@sp6.suwalki.eu

 

Poniedziałek  2.11.2020

 Zupa ogórkowa zabielana z ziemniakami (Składniki: wywar warzywny na bazie następujących składników:, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki),liść laurowy, ziele angielskie, czosnek) ,ziemniaki (22%), ogórki kiszone (12%) , ogórki, przyprawy w zmiennych proporcjach: czosnek, koper, chrzan, sól), śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), kasza manna,

Spaghetti z sosem mięsno warzywnym i serem (Składniki: makaron spaghetti (55%)(mąka z pszenicy durum, woda, sól ), sos warzywno mięsny(45%) (szynka wieprzowa, marchew, seler, pietruszka, papryka czerwona, cukinia, pomidory w soku pomidorowym (pomidory 60%, sok pomidorowy 39,9%, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), koncentrat pomidorowy (pasta pomidorowa, woda, sól), por, mąka pszenna, koperek ogrodowy, sól sodowo potasowa,  bazylia, czosnek, majeranek, oregano, pieprz czarny, pieprz ziołowy, tymianek, zioła prowansalskie) , parmezan (5%)(mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca : azotan potasu, barwnik)

Mleczna kanapka

Alergeny:  1,7,9,10,

 

 

Wtorek 3.11.2020

 Zupa żurek zabielany z jajkiem, chleb (Składniki: wywar warzywny na bazie następujących składników: żeberka , marchew, pietruszka korzeń, cebula, natka pietruszki, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki), liść laurowy, ziele angielskie, sól sodowo potasowa, pieprz czarny i ziołowy), koncentrat żurku (22%)( mąka żytnia razowa, woda, naturalny zakwas chlebowy, sól, cebula, czosnek, majeranek, przyprawy smakowe), jaja kurze, śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych) natka pietruszki, chleb 5 ziaren (5%)(mąka żytnia(48%),mieszanka ziaren(16%)(ziarno słonecznika, pszenica łamana, siemię lniane, soja, sezam siemię lniane złote, proso), mąka pszenna (4%), sól, drożdże, ekstrakt słodu jęczmiennego ( słód jęczmienny, woda, sacharoza)) mąka pszenna, por

Roladki schabowe w sosie pieczeniowym  (Składniki: schab, ser żółty, ogórek, papryka , koperek, , natka pietruszki, olej rzepakowy, mąka pszenna, przyprawy)

Kasza gryczana (Składniki: kasza gryczana 100%)

Fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tartą (Składniki: fasolka szparagowa żółta, masło śmietankowe, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól) )

Alergeny: 1,7,9,10

 

 

Środa 4.11.2020

Zupa jarzynowa  (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki), kalafior , brokuł, fasolka szparagowa żółta, mini marchew, groszek zielony, ziemniaki, kapusta biała, koperek, sól sodowo potasowa, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz czarny i ziołowy

Naleśniki z serem i ze śmietaną  (Składniki: naleśniki (90%)(mąka pszenna, twaróg (40%), mleko, cukier, jaja, olej rzepakowy, cukier wanilinowy, sól), śmietana  18% tł.(10%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych)

Owoc

Alergeny:  1,3,7,9,10,

 

 

Czwartek 5.11.2020

Zupa buraczkowa zabielana (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki),liść laurowy, ziele angielskie, czosnek) buraki (28%), śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), natka pietruszki, chleb 5 ziaren (5%)(mąka żytnia(48%),mieszanka ziaren(16%)(ziarno słonecznika, pszenica łamana, siemię lniane, soja, sezam siemię lniane złote, proso),woda, mąka pszenna (4%), sól, drożdże, ekstrakt słodu jęczmiennego ( słód jęczmienny, woda, sacharoza))

Nuggetsy z kurczaka z pieca  (Składniki: filet kurcząt (90%), jaja, mąka pszenna, płatki kukurydziane, jogurt( mleko, śmietanka, kultury bakterii jogurtowych), ,olej rzepakowy, przyprawy)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%)

Sałata lodowa  z rzodkiewką szczypiorkiem z jogurtem (Składniki: sałata lodowa (74%), rzodkiewka (20%), szczypior (10%),  jogurt grecki( mleko, śmietanka, kultury bakterii jogurtowych),koper ogrodowy, czerwona cebulka, przyprawy)

 

Alergeny:1,3,7,9

 

 

Piątek 6.11.2020

Zupa z fasolki szparagowej  (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki),sól sodowo potasowa, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz czarny i ziołowy), fasolka szparagowa żółta i zielona , przyprawy, ziemniaki)

Ryba z pieca ze szpinakiem  (Składniki:  filet z mintaja, śmietana, mąka pszenna, szpinak, masło, olej, śmietana, twaróg, ser żółty, seler)

Ziemniaki gotowane(Składniki: ziemniaki surowe (97%),koperek)

Chrupiąca surówka z dressingiem  (Składniki:  kalarepa, marchewka, rzodkiewka, ogórek, mango, awokado, zioła, cytryna, cukier, imbir, czosnek, przyprawy,  sezam)

Soczek 100% multiwitamina, Pomarańcza

Alergeny:  1,3, 4,7,9, 11


  Kierownik stołówki  zastrzega sobie prawo do zmiany w jadłospisie.     

 
 
 

 W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz  14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

 OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

 

Alergen nr. 1 -

Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie

Alergen nr. 2 -

SKORUPIAKI i produkty pochodne

Alergen nr. 3 -

JAJA i produkty pochodne;

Alergen nr. 4 -

RYBY i produkty pochodne

Alergen nr. 5 -

ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne

Alergen nr. 6 -

SOJA i produkty pochodne

Alergen nr. 7 -

MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Alergen nr. 8 -

ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

Alergen nr. 9 -

SELER i produkty pochodne

Alergen nr. 10 -

GORCZYCA i produkty pochodne

Alergen nr. 11 -

NASIONA SEZAMU i produkty pochodne

Alergen nr. 12 -

DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

Alergen nr. 13 -

ŁUBIN i produkty pochodne

Alergen nr. 14 -

MIĘCZAKI i produkty pochodne

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

bazylia, curry, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kminek, kolendra, liść laurowy, oregano , majeranek, papryka słodka, pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, ziele angielskie, zioła prowansalskie.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, jaj, mleka, soi, selera i gorczycy.