Szkoła Podstawowa nr 6 im. Aleksandry Kujałowicz w Suwałkach

16-400 Suwałki, ul. Sejneńska 12

tel./fax +48 87 565-02-05

e-mail sekretariat@sp6.suwalki.eu

 

Poniedziałek  14.06.2021

Zupa z zielonego groszku z zacierką (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki), zacierka babuni (18%)(mąka pszenna, woda, jaja płynne 9%, przyprawa kurkuma), groszek zielony (17%) śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych)

Delikatny kotlet mielony z udźca indyka  (Składniki:  udziec z indyka (80%); jaja kurze, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól),natka pietruszki,  olej rzepakowy,  masło śmietankowe)

Ziemniaki gotowane(Składniki: ziemniaki (100%),koperek, )

Mizeria ze szczypiorkiem i śmietaną (Składniki: ogórek (92%), szczypior , śmietana 18% tł.(6%) (śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych) koperek, pieprz czarny, sól sodowo- potasowa)

Mleczna kanapka

Alergeny:  1,3,5,7,8,9

 

Wtorek 15.06.2021

Zupa krupnik jęczmienny ( Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki),sól sodowo potasowa, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz czarny i ziołowy,  kasza jęczmienna perłowa (27%), natka pietruszki

Kurczak w sosie porowym  (Składniki: filet kurcząt (80%), por (10%), śmietana18%,30% ,cytryna, olej rzepakowy, mąka pszenna, czosnek, przyprawy)

Ziemniaki gotowane(Składniki: ziemniaki (98%),koperek, sól sodowo potasowa)

Surówka z pomidora ((Składniki: pomidor (60%), rzodkiewka, papryka, olej rzepakowy, przyprawy)

Nektarynka

Alergeny:  1,3,5,7,8,9

 

Środa 16.06.2021

Zupa pieczarkowa zabielana z makaronem (Składniki: wywar rosołowy na bazie następujących składników: woda, porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki) ,liść laurowy, ziele angielskie, sól sodowo potasowa, pieprz czarny i ziołowy), pieczarki (28%); makaron(28%)( mąka z pszenicy durum, woda, sól); śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych); natka pietruszki

Karkówka pieczona z warzywami (Składniki: karkówka wieprzowa (90%), mieszanka warzyw (10%)(marchew ,seler, pietruszka korzeń, kechup, olej rzepakowy, przyprawy)

Ziemniaki gotowane  (Składniki: ziemniaki (100%)

Surówka krymska (Składniki: kapusta biała (30%),  kapusta pekińska (30%), por (10%) natka pietruszki, ogórek konserwowy, majonez, sok z cytryny, przyprawy)

Koktajl z białkiem serwatkowym

Alergeny: 1,7,9,10

 

Czwartek 17.06.2021

Zupa parzybroda zabielana z ziemniakami (Składniki: wywar warzywno drobiowy na bazie następujących składników: porcje rosołowe,  marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki),liść laurowy, ziele angielskie, czosnek) , kapusta włoska (30%), ziemniaki (12%) , przyprawy, śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), kasza manna,

Gulasz z polędwiczki wieprzowej (Składniki: polędwiczka wieprzowa (85%), papryka, marchew, koncentrat pomidorowy, ogórek kwaszony, cebula, musztarda, mąka ziemniaczana, przyprawy)

Kasza jęczmienna  (Składniki: kasza (100%))

Surówka z pora (Składniki: por, marchew, jabłko, majonez, jogurt grecki, natka pietruszki, musztarda, przyprawy)

Mus owocowy

Alergeny: 1,7,9,10

 

Piątek 18.06.2021

Zupa grochówka z ziemniakami (Składniki: wywar drobiowo-warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, seler korzeń pietruszka korzeń, cebula, groch (22%), ziemniaki (12%), kiełbasa wieprzowa (mięso wieprzowe z szynki 80%, woda, skrobia ziemniaczana, sól, stabilizator, hydrolizat białka słonecznikowego, ekstrakty przypraw, aromaty, ekstrakty drożdżowe, cukier, maltodektryna, przeciwutleniacze, jelito wieprzowe), ciecierzyca, por, natka pietruszki, przyprawy.

Makaron z serem, śmietaną,  truskawka (Składniki: makaron(40%)(mąka z pszenicy durum, woda, sól ), ser twarogowy (30%)(mleko, kultury bakterii mlekowych) , śmietana 18% tł.(20%) (śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), truskawka, , cukier waniliowy (cukier, aromat), cukier.

Alergeny:  1,6,7,9,11,


 

 
Kierownik stołówki  zastrzega sobie prawo do zmiany w jadłospisie.     
 
 
 

W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz  14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

 OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

 

Alergen nr. 1 -

Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie

Alergen nr. 2 -

SKORUPIAKI i produkty pochodne

Alergen nr. 3 -

JAJA i produkty pochodne;

Alergen nr. 4 -

RYBY i produkty pochodne

Alergen nr. 5 -

ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne

Alergen nr. 6 -

SOJA i produkty pochodne

Alergen nr. 7 -

MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Alergen nr. 8 -

ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

Alergen nr. 9 -

SELER i produkty pochodne

Alergen nr. 10 -

GORCZYCA i produkty pochodne

Alergen nr. 11 -

NASIONA SEZAMU i produkty pochodne

Alergen nr. 12 -

DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

Alergen nr. 13 -

ŁUBIN i produkty pochodne

Alergen nr. 14 -

MIĘCZAKI i produkty pochodne

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

bazylia, curry, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kminek, kolendra, liść laurowy, oregano , majeranek, papryka słodka, pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, ziele angielskie, zioła prowansalskie.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, jaj, mleka, soi, selera i gorczycy.