Szkoła Podstawowa nr 6 im. Aleksandry Kujałowicz w Suwałkach

16-400 Suwałki, ul. Sejneńska 12

tel./fax +48 87 565-02-05

e-mail sekretariat@sp6.suwalki.eu

Poniedziałek  19.10.2020

Zupa minestrone z drobnym makaronem (Składniki: wywar rosołowy na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki), czosnek, cebula, fasolka szparagowa, cukinia, dynia, ziemniaki, makaron (16%)( mąka z pszenicy durum, woda, sól), przecier pomidorowy(pasta pomidorowa, woda, sól), natka pietruszki, przyprawy)

Kiełbasa opiekana w piecu (Składniki: kiełbasa wieprzowa (100%)(mięso wieprzowe z szynki 88%, woda, skrobia ziemniaczana, sól, tłuszcz wieprzowy, aromaty, przyprawy, hydrolizat białka sojowego, wzmacniacz smaku, przeciwutleniacz, substancja konserwująca) olej rzepakowy)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (99%)

Surówka z pomidora, ogórka ze szczypiorkiem  (Składniki: pomidor, ogórek świeży, szczypior,  śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych, przyprawy)

Mleczna kanapka

Alergeny:  1, 7, 9

 

Wtorek 20.10.2020

Zupa koperkowa z ryżem (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki),sól sodowo potasowa, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz czarny i ziołowy), koperek  (28% ) ryż biały (16%), śmietana 18% tł (śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych),

Stek mielony (Składniki: łopatka wieprzowa(90%), jaja kurze, cebula, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól), olej rzepakowy,  przyprawy)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (99%)

Surówka z białej kapusty (Składniki: kapusta biała (80%), marchew, majonez (olej rzepakowy, żółtko jaja , ocet, musztarda(woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat) cukier, sól, przyprawy), chrzan (korzeń chrzanu(46%), woda, olej rzepakowy, ocet, cukier, sol, regulator kwasowości- kwas cytrynowy)

Mandarynka

Alergeny:  1,3,7, 9

 

Środa 21.10.2020

Zupa brokułowa z ziemniakami  (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki),liść laurowy, ziele angielskie, czosnek), brokuł (28%) ziemniaki (10%), śmietana 18% tł.(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych),  natka pietruszki)

Kurczak w sosie słodko kwaśnym (Składniki: filet z kurczaka, papryka, ananas, pomarańcza, cytryna, cebula, sos pomidorowego ,ketchup,  kukurydza, cukier, mąki pszenna/skrobia ziemniaczana, marchew, imbir, czosnek, szczypior)

Ryż basmati (Składniki: ryż basmati (98%), woda, sól sodowo potasowa)

Alergeny:  1,7, 9

 

Czwartek 22.10.2020

Zupa pęczakowa (Składniki: wywar mięsno  warzywny na bazie następujących składników:  żeberka wieprzowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki), kasza pęczak  (30%), natka pietruszki, przyprawy)

Zrazy z mięsa mielonego (Składniki : wołowina łopatka,  wieprzowina łopatka, boczek wędzony , ogórek konserwowy, cebula, natka pietruszki, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy, ekstrakt kurkumy, aromat naturalny), jaja, bułka tarta, olej rzepakowy, przyprawy)
Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (99%))

Surówka z buraka (Składniki: burak(80%) , jabłko, cytryna, olej, przyprawy)
Jogurt

Alergeny:  1,3,7, 9,10

 

Piątek 23.10.2020

Zupa bob czorba (Składniki : wywar rosołowy na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki), biała fasola, seler naciowy, czerwona papryka, papryczka chili, pomidory, marchew, cebula,  natki pietruszki, mięta, sos sojowy, pasta ajwar, przyprawy)
Klopsiki z łososia w sosie koperkowym  (Składniki: (Składniki: filet z łososia , koperek, cebula, czosnek, jajka, bułka tarta, bulion warzywny, śmietana 30%, mąka pszenna, przyprawy)

Ziemniaki gotowane(Składniki: ziemniaki surowe (99%), sól sodowo potasowa)

Chrupiąca surówka z imbirowym dressingiem (Składniki: kalarepa, marchewka, rzodkiewka
ogórek , mango, awokado, kolendra, koperek, dymka, podprażony sezam, Dressing: ocet ryżowy , cytryna, cukier trzcinowy, imbir, czosnek, przyprawy)

Soczek 100%

Alergeny:  1,3,4,7, 9, 10, 11


  Kierownik stołówki  zastrzega sobie prawo do zmiany w jadłospisie.     

 
 
 

 W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz  14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

 OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

 

Alergen nr. 1 -

Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie

Alergen nr. 2 -

SKORUPIAKI i produkty pochodne

Alergen nr. 3 -

JAJA i produkty pochodne;

Alergen nr. 4 -

RYBY i produkty pochodne

Alergen nr. 5 -

ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne

Alergen nr. 6 -

SOJA i produkty pochodne

Alergen nr. 7 -

MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Alergen nr. 8 -

ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

Alergen nr. 9 -

SELER i produkty pochodne

Alergen nr. 10 -

GORCZYCA i produkty pochodne

Alergen nr. 11 -

NASIONA SEZAMU i produkty pochodne

Alergen nr. 12 -

DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

Alergen nr. 13 -

ŁUBIN i produkty pochodne

Alergen nr. 14 -

MIĘCZAKI i produkty pochodne

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

bazylia, curry, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kminek, kolendra, liść laurowy, oregano , majeranek, papryka słodka, pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, ziele angielskie, zioła prowansalskie.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, jaj, mleka, soi, selera i gorczycy.