Szkoła Podstawowa nr 6 im. Aleksandry Kujałowicz w Suwałkach

16-400 Suwałki, ul. Sejneńska 12

tel./fax +48 87 565-02-05

e-mail sekretariat@sp6.suwalki.eu

PONIEDZIAŁEK  19.02.2024

Zupa kapuśniaczek z ziemniakami (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników:  porcja rosołowa, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki,  kapusta kwaszona (28%) ziemniaki (10%), kasza manna, natka pietruszki, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Spaghetti z sosem mięsno warzywnym i serem (Składniki: makaron spaghetti (55%)(mąka z pszenicy durum, woda, sól ), sos warzywno mięsny(45%) (szynka wieprzowa, marchew, seler, pietruszka, papryka czerwona, cukinia, pomidory w soku pomidorowym (pomidory 60%, sok pomidorowy 39,9%, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), koncentrat pomidorowy (pasta pomidorowa, woda, sól), por, mąka pszenna, koperek ogrodowy, ser mozarella (5%)(mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca : azotan potasu, barwnik), sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Kompot malinowy (Składniki: malina (98%) , woda, miód)

Gruszka

Alergeny:  1,7,9,10

WTOREK 20.02.2024

Zupa ryżanka na rosole  (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: kurczak zagrodowy, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, ,ryż biały, natka pietruszki, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Kotlet z fileta kurczaka w panierce kukurydzianej z pieca (Składniki: filet kurcząt (85%), panierka (10%) (jaja kurze, mąka pszenna, bułka tarta (mąka pszenna , żytnia , woda, olej rzepakowy, cukier, drożdże, sól),  olej rzepakowy, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie))

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%)

Surówka marchew z groszkiem (Składniki:  mieszanka marchew z groszkiem (warzywa w zmiennych proporcjach: marchew, groszek zielony), masło śmietankowe, mąka pszenna , sól sodowo potasowa), woda)

Kompot wiśniowy (Składniki: woda, wiśnia , cytryna, imbir, cukier)

Jogobela L.casei (Składniki: mleko fermentowane truskawkowe z witaminami B6, D i wapniem: mleko, woda, sok truskawkowy z koncentratu (7%), cukier, skrobia modyfikowana, substancja zagęszczająca: pektyny, koncentrat soku z buraków czerwonych, aromat, witamina B6, witamina D, wapń, żywe kultury bakterii, Lactobacillus paracasei L. CASEI 431.)

Alergeny:1,3,7,9,10

ŚRODA 21.02.2024

Zupa krupnik jęczmienny ( Składniki: wywar na bazie następujących składników: woda,  porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, ,  kasza jęczmienna perłowa (27%), natka pietruszki, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie))

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym (Składniki: gołąbki (90%)(łopatka wieprzowa, kapusta , ryż biały, jaja kurze, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól), sos pomidorowy(10%) (marchew, seler, pietruszka, koncentrat pomidorowy (pasta pomidorowa, woda, sól), cebula, natka pietruszki, por, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie))

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%)

Mix sałat z ogórkiem z sosem sałatkowym (Składniki: sałata lodowa, rzymska, rucola, cykoria (74%), ogórek(15%),marchew, cytryna, musztarda, olej rzepakowy, przyprawy)

Herbata malinowo- pomarańczowa (Składniki: herbata czarna, maliny, pomarańcz, cytryna, limonka, goździki, imbir, miód)

Ciasteczka owsiane (Składniki: Produkty pochodzące z pełnoziarnistego owsa 60,6% (płatki owsiane, mąka owsiana), tłuszcz palmowy nieutwardzony, nierafinowany cukier trzcinowy, żurawina słodzona suszona 6,4% (żurawina, cukier trzcinowy, mąka ryżowa, olej słonecznikowy), syrop glukozowy 4%, serwatka w proszku (mleko), substancja spulchniająca: węglany sodu (soda oczyszczona); sól morska, ekstrakt słodu jęczmiennego, aromat.

 Alergeny:1,3,7,9,10

CZWARTEK 22.02.2024

Zupa buraczkowa na wywarze drobiowo warzywnym , chleb (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: woda, porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki, buraki (28%), śmietana 18%/30% tł.(6%)(śmietanka, kultury bakterii mlekowych), natka pietruszki, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)chleb 5 ziaren(5%)(mąka żytnia(48%),mieszanka ziaren(16%)(ziarno słonecznika, pszenica łamana, siemię lniane, soja, sezam siemię lniane złote, proso),woda, mąka pszenna (4%), sól, drożdże, ekstrakt słodu jęczmiennego ( słód jęczmienny, woda, sacharoza))

Kotlety pożarskie z pieca (Składniki: mięso z uda kurczaka (90%),  jaja kurzebułka tarta,  natka pietruszki, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek);)

Ziemniaki gotowane z koperkiem (Składniki: ziemniaki surowe (99%,) koperek, sól )

Surówka z pora, marchwi, jabłka  Składniki: por (55%), marchew, jabłko, majonez(olej rzepakowy, żółtko jaja (6%), ocet, musztarda(woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz, regulator kwasowości(kwas cytrynowy)), śmietana 18% tł.(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych) , sól sodowo potasowa)

Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owoców (95%)(jabłko, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, agrest, porzeczka czarna w zmiennych proporcjach) woda, cukier)

Mleczna kanapka (Składniki: mleko (18 %)mąka pszenna, mleko w proszku pełne, jaja preparat serwatkowy, zmielone orzechy laskowe (1,3 %)białka mleka,czekolada mleczna (0,6 %)

 Alergeny:  1,3,5,7,8,9,10

PIĄTEK  23.02.2024

Zupa fasolowa z zacierką (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, zacierka babuni (18%)(mąka pszenna, woda, jaja płynne 9%, przyprawa kurkuma), fasola(17%), sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Ryba z pieca z brokułami ( Składniki: filety z ryb białych 55%, sos 36%(brokuły 10 %, woda, śmietana crème  8%, masło, ser edamer, skrobia ryżowa, sól, twaróg, skrobia ziemniaczana, cukier, mąka ryżowa, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, kurkuma), brokuły 7%, prażone płatki migdałów 1%)

Ziemniaki gotowane(Składniki: ziemniaki surowe (98%), woda, sól sodowo potasowa)

Surówka z kalarepy , marchwi, jabłka (Składniki: kalarepa (55%), marchew, jabłko, olej rzepakowy, przyprawy)

Soczek 100%

Alergeny:  1,4,7,8,9,10,

 

PONIEDZIAŁEK  26.02.2024

Zupa parzybroda zabielana z ziemniakami (Składniki: wywar na bazie następujących składników: woda; udziec z indyka ; marchew; pietruszka korzeń; seler; cebula; natka pietruszki;  kapusta włoska; ziemniaki;  śmietana 18% tł.(śmietanka, kultury bakterii mlekowych); kasza manna; sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie.)

Potrawka z indyka w sosie słodko kwaśnym (Składniki: filet indyka(81%); marchew, papryka, ananas konserwowy (ananas plastry, woda, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), seler naciowy,  mąka pszenna, mąka ziemniaczana ,cebula, por, koncentrat pomidorowy (pomidory, sól) ,ketchup (przecier pomidorowy 66%, cukier, ocet, sól, aromaty naturalne) , cukinia, czosnek, cukier trzcinowy, cytryna, imbir, limonka, pomarańcz, przyprawy)

Ryż paraboled (Składniki: ryż padaboled (100%), przyprawy)

Soczek 100%

Alergeny:  1, 7, 9, 10

WTOREK 27.02.2024

Zupa żurek zabielany z jajkiem, chleb (Składniki: wywar warzywny na bazie następujących składników: woda, marchew, pietruszka korzeń, cebula, natka pietruszki, koncentrat żurku (22%)( mąka żytnia razowa, woda, naturalny zakwas chlebowy, sól, cebula, czosnek, majeranek, przyprawy smakowe), jaja kurze, śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych) natka pietruszki, chleb 5 ziaren (5%)(mąka żytnia(48%),mieszanka ziaren(16%)(ziarno słonecznika, pszenica łamana, siemię lniane, soja, sezam siemię lniane złote, proso),woda, mąka pszenna (4%), sól, drożdże, ekstrakt słodu jęczmiennego ( słód jęczmienny, woda, sacharoza)) mąka pszenna, por)

Kotlet mielony z pieca (Składniki: łopatka wieprzowa(90%), ,jaja kurze, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól) czosnek, olej rzepakowy, kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek) ; pieprz czarny ; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%), sól sodowo potasowa)

Surówka z czerwonej kapusty, marchwi, jabłka (Składniki: kapusta czerwona (80%), marchew, jabłko, majonez, przyprawy)

Kompot wiśniowy (Składniki: wiśnia, woda, cukier)

Deser z maślanką z nata de coco i kawałkami czekolady 170g (Składniki: maślanka 60%, mleko, śmietanka, cukier, żel kokosowy (nata de coco) 3%, kawałki czekolady 0,9%, naturalny aromat, zagęszczony sok cytrynowy, koncentrat z krokosza barwierskiego, żywe kultury bakterii

 

Alergeny:  1,3,7,9,10,11

ŚRODA 28.02.2024

Zupa barszcz ukraiński zabielany na wywarze drobiowo warzywnym z ziemniakami (Składniki: wywar mięsno warzywny na bazie następujących składników: woda; porcje rosołowe; marchew; kapusta biała; fasola suszona; pietruszka korzeń; seler korzeń; cebula; ziemniaki ; buraki ; śmietana 18% tł.(śmietanka, kultury bakterii mlekowych); sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasternak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Kluski leniwe z serem twarogowym, śmietaną (Składniki: ser twarogowy (mleko, kultury bakterii mlekowych), mąka pszennajajaśmietana 18% tł.(20%) (śmietanka, kultury bakterii mlekowych), masło śmietankowe,  cukier waniliowy (cukier, aromat), cukier

Frużelina malinowa (Składniki: malina, cukier, cytryna, mąki ziemniaczana)

Herbata z cytryną i miodem (Składniki: herbata, cytryna, miód wielokwiatowy )

Jabłko

Alergeny:  1,3,7,9,10

CZWARTEK 29.02.2024

Zupa selerowa zabielana z makaronem (Składniki: wywar warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołow, marchew, pietruszka korzeń, cebula, masło, natka pietruszki, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki), liść laurowy, ziele angielskie, sól sodowo potasowa, pieprz czarny i ziołowy), seler (22%), makaron (12%)(mąka z pszenicy durum, woda, sól ) śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych); natka pietruszki

Nuggetsy z kurczaka z pieca  (Składniki: filet kurcząt (90%), jaja, mąka pszenna, płatki kukurydziane, jogurt( mleko, śmietanka, kultury bakterii jogurtowych), ,olej rzepakowy, przyprawy)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%)

Sałatka grecka (Składniki: sałata lodowa, rzymska, rucola, cykoria (74%), marchew, pomidor koktajlowy(20%),  papryka, ogórek, czerwona cebula, ser feta,  sos sałatkowy (oliwa z oliwy, cytryna, musztarda(woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy, ekstrakt kurkumy, aromat naturalny), miód, przyprawy)

Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owocowa (98%) (malina , agrest, jeżyna ,truskawka, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, porzeczka czarna, woda, cukier)

Jogurt skyr typu islandzkiego (Składniki: mleko, przecier owocowy 13,5 %, cukier, żywe kultury bakterii)

Alergeny: 1,3,7,9,10

PIĄTEK  01.03.2024

Zupa z fasolki szparagowej zabielana z makaronem (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, zacierka babuni (18%)(mąka pszenna, woda, jaja płynne 9%, przyprawa kurkuma), fasolka szparagowa żółta (17%),śmietana 18% tł.(6%)( śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych),  kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek) ; pieprz czarny ; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie))

Ryba zapiekana w piecu (Składniki: (filety rybne z mintaja ,mąka pszenna, drożdze, olej rzepakowy, sól, przyprawy)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki (98%),koperek, sól)

Surówka z kapusty pekińskiej pomidora, papryki, ogórka, cebuli czerwonej i koperku z sosem sałatkowym (Składniki: kapusta pekińska, pomidor, papryka, ogórek, cebula, koperek, olej rzepakowy, sok z cytryny, musztarda, miód, olej rzepakowy , przyprawy )

Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owocowa (98%) (malina , agrest, jeżyna ,truskawka, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, porzeczka czarna, woda, cukier)

Pomarańcza

Alergeny:  1,4,7,9,10

 

Alergeny zawarte w posiłkach i produktach zostały  podkreślone.

Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.

 

W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz  14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

Alergen nr. 1

Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie

Alergen nr. 2

SKORUPIAKI i produkty pochodne

Alergen nr. 3

JAJA i produkty pochodne;

Alergen nr. 4

RYBY i produkty pochodne

Alergen nr. 5

ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne

Alergen nr. 6

SOJA i produkty pochodne

Alergen nr. 7

MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Alergen nr. 8

ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

Alergen nr. 9

SELER i produkty pochodne

Alergen nr. 10

GORCZYCA i produkty pochodne

Alergen nr. 11

NASIONA SEZAMU i produkty pochodne

Alergen nr. 12

DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

Alergen nr. 13

ŁUBIN i produkty pochodne

Alergen nr. 14

MIĘCZAKI i produkty pochodne

 

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

bazylia, curry, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kminek, kolendra, liść laurowy, oregano , majeranek, papryka słodka, pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, ziele angielskie, zioła prowansalskie.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, jaj, mleka, soi, selera i gorczycy.