Szkoła Podstawowa nr 6 im. Aleksandry Kujałowicz w Suwałkach
16-400 Suwałki, ul. Sejneńska 12
tel./fax +48 87 565-02-05
e-mail sekretariat@sp6.suwalki.eu
Zupa żurek zabielany z jajkiem (Składniki: wywar warzywny na bazie następujących składników: woda, marchew, pietruszka korzeń, cebula, natka pietruszki, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula, natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki), liść laurowy, ziele angielskie, sól sodowo potasowa, pieprz czarny i ziołowy), koncentrat żurku (22%)( mąka żytnia razowa, woda, naturalny zakwas chlebowy, sól, cebula, czosnek, majeranek, przyprawy smakowe), jaja kurze, śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych) natka pietruszki, mąka pszenna, por)
Kiełbasa opiekana w piecu (Składniki: kiełbasa wieprzowa (99%)(mięso wieprzowe z szynki 90%, woda, skrobia ziemniaczana, sól, stabilizator, hydrolizat białka słonecznikowego, ekstrakty przypraw, aromaty, ekstrakty drożdżowe, cukier, maltodektryna, przeciwutleniacze, jelito wieprzowe), olej rzepakowy
Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (99%) , woda, sól sodowo potasowa)
Surówka z pora, marchwi, jabłka (Składniki: por (55%), marchew, jabłko, majonez(olej rzepakowy, żółtko jaja (6%), ocet, musztarda(woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz, regulator kwasowości(kwas cytrynowy)), śmietana 18% tł.(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych) , sól sodowo potasowa)
Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owoców (95%)(jabłko, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, agrest, porzeczka czarna w zmiennych proporcjach) woda, cukier)
Alergeny: 1,3,6,7,9,11
Wtorek 21.06.2022
Zupa owocowa zabielana z makaronem (Składniki: mieszanka owocowa (74%)(jabłko, agrest, malina, śliwka bez pestki, aronia, truskawka, porzeczka czarna),makaron(20%)(mąka z pszenicy durum, woda, sól ), śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), cukier
Gołąbki wieprzowe z ryżem i warzywami w sosie pomidorowym (Składniki: kapusta biała młoda (50%), łopatka (30%), ryż biały (10%), cebula, przyprawy, sos pomidorowy (10%)
( marchew, seler, pietruszka, koncentrat pomidorowy (pasta pomidorowa, woda, sól), por, mąka pszenna, koperek ogrodowy, sól sodowo potasowa, bazylia, czosnek, majeranek, oregano, pieprz czarny, pieprz ziołowy, tymianek, zioła prowansalskie)
Ziemniaki gotowane z koperkiem (Składniki: ziemniaki surowe (95%), koperek woda, sól sodowo potasowa)
Herbata malinowa z cytryną ( Składniki: herbata, cytryna, miód wielokwiatowy)
Owoc
Alergeny: 1,7,9
Środa 22.06.2022
Zupa krupnik jęczmienny ( Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula, natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki),sól sodowo potasowa, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz czarny i ziołowy, kasza jęczmienna perłowa (27%), natka pietruszki
Nuggetsy z kurczaka z pieca (Składniki: filet kurcząt (90%), jaja, mąka pszenna, płatki kukurydziane, jogurt( mleko, śmietanka, kultury bakterii jogurtowych), ,olej rzepakowy, przyprawy)
Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%)
Sałata ze szczypiorkiem i śmietaną (Składniki: sałata masłowa, , szczypior, śmietana 18% tł.(20%) (śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych ,przyprawy)
Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owoców (95%)(jabłko, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, agrest, porzeczka czarna w zmiennych proporcjach) woda, cukier)
Alergeny: 1,3,7,9,10
Czwartek 23.06.2022
Zupa gulaszowa z ziemniakami (Składniki: wywar na bazie następujących składników: łopatka wieprzowa, ziemniaki, pieczarki, papryka czerwona, marchew, seler, pietruszka. koncentrat pomidorowy(pasta pomidorowa, woda, sól), pomidory, cebula, czosnek, przyprawy, natka pietruszki)
Makaron z serem, śmietaną, i truskawkami (Składniki: makaron(40%)(mąka z pszenicy durum, woda, sól ), ser twarogowy (30%)(mleko, kultury bakterii mlekowych) , śmietana 18% tł.(20%) (śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), truskawka, cukier waniliowy (cukier, aromat), cukier)
Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owoców (95%)(jabłko, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, agrest, porzeczka czarna w zmiennych proporcjach) woda, cukier)
Alergeny: 1,6,7,9
W jadłospisie podkreśleniem zaznaczono produkty zawierające alergeny zgodnie
z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r.
Kierownik stołówki zastrzega sobie prawo do zmiany w jadłospisie.
W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.
OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
Alergen nr. 1 - |
Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie |
Alergen nr. 2 - |
SKORUPIAKI i produkty pochodne |
Alergen nr. 3 - |
JAJA i produkty pochodne; |
Alergen nr. 4 - |
RYBY i produkty pochodne |
Alergen nr. 5 - |
ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne |
Alergen nr. 6 - |
SOJA i produkty pochodne |
Alergen nr. 7 - |
MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą) |
Alergen nr. 8 - |
ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego |
Alergen nr. 9 - |
SELER i produkty pochodne |
Alergen nr. 10 - |
GORCZYCA i produkty pochodne |
Alergen nr. 11 - |
NASIONA SEZAMU i produkty pochodne |
Alergen nr. 12 - |
DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców |
Alergen nr. 13 - |
ŁUBIN i produkty pochodne |
Alergen nr. 14 - |
MIĘCZAKI i produkty pochodne |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
bazylia, curry, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kminek, kolendra, liść laurowy, oregano , majeranek, papryka słodka, pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, ziele angielskie, zioła prowansalskie.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, jaj, mleka, soi, selera i gorczycy.