Szkoła Podstawowa nr 6 im. Aleksandry Kujałowicz w Suwałkach

16-400 Suwałki, ul. Sejneńska 12

tel./fax +48 87 565-02-05

e-mail sekretariat@sp6.suwalki.eu

PONIEDZIAŁEK  20.03.2023

Zupa jarzynowa z pulpecikami i ziemniakami (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników:, woda, łopatka wieprzowa ,marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, , kalafior , brokuł, fasolka szparagowa żółta, mini marchew, groszek zielony, ziemniaki, kapusta biała, koperek, przyprawy)

Makaron z serem, śmietaną, (Składniki: makaron(40%)(mąka z pszenicy durum, woda, sól ), ser twarogowy (30%)(mleko, kultury bakterii mlekowych) , śmietana 18% tł.(20%) (śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), , cukier waniliowy (cukier, aromat), cukier,)

Herbata z cytryną i miodem (Składniki: herbata owocowa, cytryna, miód wielokwiatowy )

Jabłko

Alergeny:  1,3,7,9,

WTOREK 21.03.2023

Z powodu awarii wodociągu, dnia 21.03.2023 r. (wtorek) nie ma obiadu.

ŚRODA 22.03.2023

Zupa ryżanka na rosole (Składniki: wywar warzywno drobiowy na bazie następujących składników: woda, porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, ryż biały(10%), natka pietruszki, przyprawy)

Kotlety pożarskie z pieca(Składniki: mięso z nogi kurcząt (90%), papryka,  jaja kurzebułka tarta,  natka pietruszki przyprawy)

Ziemniaki gotowane z koperkiem (Składniki: ziemniaki surowe (99%,) koperek, sól )

Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy  z jogurtem (Składniki: kapusta pekińska (40%), kukurydza(20%), koperek, cebula,  jogurt grecki( mleko, śmietanka, kultury bakterii jogurtowych, majonez , przyprawy )

Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owoców (95%)(jabłko, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, agrest, porzeczka czarna w zmiennych proporcjach) woda, cukier)

Alergeny:  1, 3, 7, 9, 10

CZWARTEK 23.03.2023

Zupa pieczarkowa zabielana z ziemniakami (Składniki: wywar rosołowy na bazie następujących składników: woda, porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki, pieczarki (28%); ziemniaki; śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych); natka pietruszki

Pulpecik  w sosie warzywnym (Składniki: udziec z indyka(85%) jaja kurze, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól), przyprawy,  sos (10%) (marchew, seler, pietruszka, mąka pszenna)

Kasza pęczak  (Składniki: kasza pęczak (100%))

Surówka z pora, marchwi, jabłka z majonezem Składniki: por (55%), marchew, jabłko, majonez(olej rzepakowy, żółtko jaja (6%), ocet, musztarda(woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz, regulator kwasowości(kwas cytrynowy)), śmietana 18% tł.(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych) , sól sodowo potasowa)

Herbata z cytryną (Składniki: herbata, cytryna, miód)

Mandarynka

Alergeny:  1,3,7,9,10

PIĄTEK  24.03.2023

Zupa fasolowa z zacierką (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: woda, porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, zacierka babuni (18%)(mąka pszenna, woda, jaja płynne 9%, przyprawa kurkuma), fasola(17%), przyprawy)

Paluszki rybne z pieca  (Składniki: filet z ryby (59%), mąka pszenna, olej rzepakowy, skrobia pszenna, przyprawy, substancje spulchniające )

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki (98%),koperek, sól sodowo potasowa)

Surówka z kalarepy , ogórka, marchwi, sałaty lodowej, pora, natki pietruszki ze śmietaną (Składniki: kalarepa (55%), ogórek, marchew, sałata lodowa, por, natka pietruszki , śmietana 18% tł.(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych) , sól sodowo potasowa)

Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owocowa (98%) (malina , agrest, jeżyna ,truskawka, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, porzeczka czarna, woda, cukier)

Alergeny: 1,4,7,9,10

Alergeny zawarte w posiłkach i produktach zostały  podkreślone.

Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.

 

W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz  14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

Alergen nr. 1

Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie

Alergen nr. 2

SKORUPIAKI i produkty pochodne

Alergen nr. 3

JAJA i produkty pochodne;

Alergen nr. 4

RYBY i produkty pochodne

Alergen nr. 5

ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne

Alergen nr. 6

SOJA i produkty pochodne

Alergen nr. 7

MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Alergen nr. 8

ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

Alergen nr. 9

SELER i produkty pochodne

Alergen nr. 10

GORCZYCA i produkty pochodne

Alergen nr. 11

NASIONA SEZAMU i produkty pochodne

Alergen nr. 12

DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

Alergen nr. 13

ŁUBIN i produkty pochodne

Alergen nr. 14

MIĘCZAKI i produkty pochodne

 

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

bazylia, curry, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kminek, kolendra, liść laurowy, oregano , majeranek, papryka słodka, pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, ziele angielskie, zioła prowansalskie.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, jaj, mleka, soi, selera i gorczycy.