Szkoła Podstawowa nr 6 im. Aleksandry Kujałowicz w Suwałkach
16-400 Suwałki, ul. Sejneńska 12
tel./fax +48 87 565-02-05
e-mail sekretariat@sp6.suwalki.eu
PONIEDZIAŁEK 30.09.2024 |
Zupa ziemniaczana zabielana z zieleninką (Składniki: wywar mięsno warzywny na bazie następujących składników: woda, porcja rosołowa, żeberka wędzone , marchew, seler, pietruszka korzeń, cebula, natka pietruszki, ziemniaki (22%), śmietana (6%), kasza manna, por, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie) Potrawka z indyka z warzywami (Składniki: filet indyka (81%); marchew, seler, pietruszka, masło śmietankowe, mąka pszenna ,cebula, por, , sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek) Ryż paraboled (Składniki: ryż paraboled(100%), sól) Kolorowa surówka z papryki (Składniki: papryka czerwona, żółta, zielona, natka pietruszki, szczypior, olej rzepakowy, sól sodowo potasowa; pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek) Kubuś Waterrr (Składniki: woda, soki z zagęszczonych soków owoców (30%) i cytryn, aromaty) Alergeny: 1,7,9,10 |
WTOREK 01.10.2024 |
Zupa pomidorowa z soczewicą (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: woda, porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, soczewica czerwona nasiona suche , koncentrat pomidorowy(17%)(pasta pomidorowa, woda, sól), śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie) Kotlet mielony z pieczarkami i serem z pieca (Składniki: łopatka wieprzowa(60%),mięso z ud kurczaka (20%) ,jaja kurze, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól), pieczarki, ser żółty, czosnek, olej rzepakowy, kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek) ; pieprz czarny ; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek) Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%), sól sodowo potasowa) Sałatka grecka (Składniki: sałata lodowa, rzymska, rucola, cykoria (74%), marchew, pomidor koktajlowy(20%), papryka, ogórek, czerwona cebula, ser feta, pestki dyni sos sałatkowy (oliwa z oliwy, cytryna, musztarda(woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy, ekstrakt kurkumy, aromat naturalny), miód, przyprawy) Kompot wiśniowy (Składniki: wiśnia, woda, cukier) Alergeny: 1,3,4,7,9,10,11 |
ŚRODA 02.10.2024 |
Zupa z warzyw kwiatowych z makaronem (Składniki: wywar warzywno drobiowy na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula, natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki), kalafior, brokuł (30%),makaron bezjajeczny ( mąka pszenna) śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie) Kotlet z fileta kurczaka w panierce kukurydzianej z pieca (Składniki: filet kurcząt (85%), panierka (10%) (jaja kurze, mąka pszenna, kukurydziana, bułka tarta (mąka pszenna , żytnia , woda, olej rzepakowy, cukier, drożdże, sól), olej rzepakowy, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)) Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%) Surówka z czerwonej kapusty (Składniki: czerwona kapusta, marchew, cebula, natka pietruszki, majonez, jogurt grecki, musztarda, pieprz, sól) Kompot z jabłek (Składniki: woda, jabłko , cytryna, imbir, cukier) Alergeny:1,3,7,9,10 |
CZWARTEK 03.10.2024 |
Zupa ryżanka na rosole (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: kurczak zagrodowy, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, ,ryż biały, natka pietruszki, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie) Gulasz wołowy w sosie własnym (Składniki: udziec wołowy (90%), pieczarki, papryka, koncentrat pomidorowy, cebula, czosnek, masło, mąka pszenna, , sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie) Kluski śląskie (Składniki: ziemniaki (68%) , mąka ziemniaczana, mąka pszenna) Surówka z buraka (Składniki: buraki, cebula, sok z cytryny olej rzepakowy przyprawy) Herbata z cytryną i miodem (Składniki: herbata , cytryna, miód wielokwiatowy ) Alergeny: 1,7,9,10 |
PIĄTEK 04.10.2024 |
Zupa fasolowa z zacierką (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, żeberka wędzone marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula, natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki, zacierka babuni (18%)(mąka pszenna, woda, jaja płynne 9%, przyprawa kurkuma), fasola(17%), , sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie) Paluszki rybne z pieca (Składniki: filet z ryby (59%), mąka pszenna, olej rzepakowy, skrobia pszenna, przyprawy, ) Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki (98%),koperek, sól) Surówka z kapusty pekińskiej, papryki, ogórka z jogurtem (Składniki: kapusta pekińska, papryka, ogórek, cebula czerwona, natka pietruszki, jogurt grecki( mleko, śmietanka, kultury bakterii jogurtowych, przyprawy) Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owocowa (98%) (malina , agrest, jeżyna ,truskawka, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, porzeczka czarna, woda, cukier) Mandarynka Alergeny: 1,4,7,9,10 |
Alergeny zawarte w posiłkach i produktach zostały podkreślone.
Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.
W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.
OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
Alergen nr. 1 |
Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie |
Alergen nr. 2 |
SKORUPIAKI i produkty pochodne |
Alergen nr. 3 |
JAJA i produkty pochodne; |
Alergen nr. 4 |
RYBY i produkty pochodne |
Alergen nr. 5 |
ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne |
Alergen nr. 6 |
SOJA i produkty pochodne |
Alergen nr. 7 |
MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą) |
Alergen nr. 8 |
ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego |
Alergen nr. 9 |
SELER i produkty pochodne |
Alergen nr. 10 |
GORCZYCA i produkty pochodne |
Alergen nr. 11 |
NASIONA SEZAMU i produkty pochodne |
Alergen nr. 12 |
DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców |
Alergen nr. 13 |
ŁUBIN i produkty pochodne |
Alergen nr. 14 |
MIĘCZAKI i produkty pochodne |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: bazylia, curry, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kminek, kolendra, liść laurowy, oregano , majeranek, papryka słodka, pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, ziele angielskie, zioła prowansalskie. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: |