Szkoła Podstawowa nr 6 im. Aleksandry Kujałowicz w Suwałkach

16-400 Suwałki, ul. Sejneńska 12

tel./fax +48 87 565-02-05

e-mail sekretariat@sp6.suwalki.eu

Poniedziałek  16.05.20202

Zupa barszcz czerwony z pulpecikami i  ziemniakami (Składniki: wywar warzywny na bazie następujących składników:  pulpeciki wieprzowe (łopatka wieprzowa, jaja kurze, bulka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól)) , marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, ,ziemniaki (22%), buraki (15%), śmietana 18% /30%tł.,(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), seler naciowy, przyprawy)

Pierogi z serem i ze śmietaną  (Składniki: mąka pszenna, błonnik, olej rzepakowy, sól, kurkuma, ser twarogowy półtłusty (85%), cukier, mąka ryżowa, aromat), śmietana 18% (śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych);, cukier waniliowy)

Herbata malinowa z cytryną (Składniki: herbata, sok z cytryny, miód wielokwiatowy)

Jabłko

Alergeny:  1,3, 7, 9

 

Wtorek 17.05.2022

Zupa koperkowa zabielana z zacierką (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki),sól sodowo potasowa, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz czarny i ziołowy), koperek  (28%) makaron zacierka (16%) (mąka pszenna, woda, jaja płynne 9%, przyprawa kurkuma),  śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych),

Kotlet mielony wieprzowy z pieca (Składniki: łopatka wieprzowa (65%),udziec z indyka (10%) jaja kurze, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól), woda, olej rzepakowy,  sól sodowo potasowa, pieprz czarny i ziołowy, bazylia, oregano, czosnek, majeranek, zioła prowansalskie, tymianek)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (98%), woda, sól sodowo potasowa)

Surówka z rzodkiewki ze śmietaną (Składniki: rzodkiewka(50%), kalarepa(20%), ogórek(20%) szczypior,  śmietana (śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych); ,sól sodowo potasowa, pieprz)

Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owocowa (95%)(malina, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, agrest, porzeczka czarna , woda, cukier)

Alergeny: 1,3,7,9

 

Środa 18.05.2022

Zupa krupnik jaglany (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki),sól sodowo potasowa, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz czarny i ziołowy,  kasza jaglana(27%), natka pietruszki)

Kurczak pieczony (Składniki: ćwiartka kurczaka (99%), olej rzepakowy, przyprawy)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (98%), sól sodowo potasowa)

Surówka z białej kapusty, marchwi z chrzanem (Składniki: kapusta biała (80%), marchew, chrzan, majonez,(olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda(woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat) cukier, sól, przyprawy, przyprawy )

Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owoców (94%)( jabłko , agrest, truskawka, jeżyna ,śliwka bez pestki, aronia, porzeczka czarna), woda, cukier)

Alergeny: 1,7,9,10

 

Czwartek 19.05.2022

Zupa kaszubska zabielana z ziemniakmi (Składniki: wywar mięsno warzywny na bazie następujących składników: woda, szynka wieprzowa, marchew, kapusta biała, fasola suszona, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki),sól sodowo potasowa, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz czarny i ziołowy) ,ziemniaki (22%), koncentrat pomidorowy , śmietana 18% tł.,(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), sól sodowo potasowa

Szynka wieprzowa w sosie własnym (Składniki: szynka wieprzowa (85%) , marchew, seler, pietruszka, groszek konserwowy,  cebula, mąka pszenna, przyprawy)

Kasza jęczmienna (Składniki: kasza jęczmienna (100%)

Surówka z papryki (Składniki: papryka (95%), olej rzepakowy , przyprawy)

Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owocowa (98%) (malina , agrest, jeżyna ,truskawka, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, porzeczka czarna, woda, cukier)

Alergeny: 1, 7, 9, 10

 

Piątek 20.05.2022

Zupa kalafiorowa zabielana z ryżem (Składniki: wywar rosołowy na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki) ,liść laurowy, ziele angielskie, sól sodowo potasowa, pieprz czarny i ziołowy), kalafior (28%); ryż (10%); śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych); natka pietruszki

Kotlet rybny z pieca (Składniki: filet z dorsza (80%), jaja kurze , marchew, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól) masło śmietankowe, olej rzepakowy, natka pietruszki sól sodowo potasowa, pieprz)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki (100%)

Surówka wielowarzywna (Składniki: kapusta pekińska, pomidor, papryka, ogórek, cebula, koperek, olej rzepakowy, sok z cytryny,  musztarda(woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy, ekstrakt kurkumy, aromat naturalny), sok z cytryny, miód wielokwiatowy pszczeli , olej rzepakowy, cukier, przyprawy)

Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owocowa (98%) (malina , agrest, jeżyna ,truskawka, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, porzeczka czarna, woda, cukier)

Alergeny:  1,3,4,7,9,10

 

 



W jadłospisie podkreśleniem zaznaczono produkty zawierające alergeny zgodnie
z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r.

 

Kierownik stołówki  zastrzega sobie prawo do zmiany w jadłospisie.     

 
 
 

W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz  14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

 OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

 

Alergen nr. 1 -

Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie

Alergen nr. 2 -

SKORUPIAKI i produkty pochodne

Alergen nr. 3 -

JAJA i produkty pochodne;

Alergen nr. 4 -

RYBY i produkty pochodne

Alergen nr. 5 -

ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne

Alergen nr. 6 -

SOJA i produkty pochodne

Alergen nr. 7 -

MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Alergen nr. 8 -

ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

Alergen nr. 9 -

SELER i produkty pochodne

Alergen nr. 10 -

GORCZYCA i produkty pochodne

Alergen nr. 11 -

NASIONA SEZAMU i produkty pochodne

Alergen nr. 12 -

DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

Alergen nr. 13 -

ŁUBIN i produkty pochodne

Alergen nr. 14 -

MIĘCZAKI i produkty pochodne

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

bazylia, curry, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kminek, kolendra, liść laurowy, oregano , majeranek, papryka słodka, pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, ziele angielskie, zioła prowansalskie.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, jaj, mleka, soi, selera i gorczycy.