Szkoła Podstawowa nr 6 im. Aleksandry Kujałowicz w Suwałkach

16-400 Suwałki, ul. Sejneńska 12

tel./fax +48 87 565-02-05

e-mail sekretariat@sp6.suwalki.eu

PONIEDZIAŁEK  21.11.2022

Zupa żurek zabielany z jajkiem, (Składniki: wywar mięsno warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, cebula, natka pietruszki, koncentrat żurku (22%)( mąka żytnia razowa, woda, naturalny zakwas chlebowy, sól, cebula, czosnek, majeranek, przyprawy smakowe), jaja kurze, śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych) natka pietruszki, mąka pszenna, por, przyprawy)

Kiełbasa opiekana w piecu (Składniki: kiełbasa wieprzowa (100%)(mięso wieprzowe z szynki 90%, woda, skrobia ziemniaczana, sól, stabilizator, hydrolizat białka słonecznikowego, ekstrakty przypraw, aromaty, ekstrakty drożdżowe, cukier, maltodektryna, przeciwutleniacze, jelito wieprzowe), olej rzepakowy)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%) )

Surówka z białej kapusty, marchwi z chrzanem (Składniki: kapusta biała (80%), marchew, chrzan ( korzeń chrzanu(46%), woda, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, cukier, sól, regulator kwasowości- kwas cytrynowy, aromat cytryny,), majonez,(olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda(woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat) cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy)) przyprawy )

Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owoców (95%)(jabłko, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, agrest, porzeczka czarna w zmiennych proporcjach) woda, cukier)

Gruszka

Alergeny:  1,3,6,7,9,10

WTOREK 22.11.2022

Zupa zacierkowa z zieleninką (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, zacierka babuni (18%)(mąka pszenna, woda, jaja płynne 9%, przyprawa kurkuma)natka pietruszki, przyprawy

Kotlet z fileta kurczaka w panierce kukurydzianej z pieca (Składniki: filet kurcząt (85%), panierka (10%) (jaja kurze, mąka pszenna, bułka tarta (mąka pszenna , żytnia , woda, olej rzepakowy, cukier, drożdże, sól),  olej rzepakowy, przyprawy)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%)

Surówka marchew z groszkiem (Składniki:  mieszanka marchew z groszkiem (92%)(warzywa w zmiennych proporcjach: marchew, groszek zielony), masło 82 % tł. , mąka pszenna , sól sodowo potasowa), woda)

Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owoców (95%)(jabłko, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, agrest, porzeczka czarna w zmiennych proporcjach) woda, cukier)

Alergeny: 1,3,7,9,

ŚRODA 23.11.2022

Zupa gulaszowa z ziemniakami (Składniki: wywar na bazie następujących składników: szynka wieprzowa, karkówka, wołowina, ziemniaki, pieczarki, papryka czerwona, marchew, koncentrat pomidorowy(pasta pomidorowa, woda, sól), pomidory, czosnek, przyprawy, natka pietruszki)

Makaron z serem, śmietaną, (Składniki: makaron(40%)(mąka z pszenicy durum, woda, sól ), ser twarogowy (30%)(mleko, kultury bakterii mlekowych) , śmietana 18% tł.(20%) (śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), , cukier waniliowy (cukier, aromat), cukier,)

Soczek 100%

Alergeny:  1,3, 7, 9,

CZWARTEK 24.11.2022

Zupa szczawiowa zabielana z ziemniakami (Składniki: wywar warzywno drobiowy na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki),sól sodowo potasowa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny i ziołowy) szczaw (20%), ziemnieki (10%), jaja, śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych),

Gulasz w sosie własnym (Składniki: szynka wieprzowa (90%), marchew, seler, pietruszka,  cebula, czosnek, masło, mąka pszenna, przyprawy)

Kasza wiejska ( Składniki:  kasza wiejska jęczmienna 100%)

Mix sałat z pomidorami koktajlowymi (Składniki: sałata lodowa, rzymska, rucola, cykoria (74%), pomidor koktajlowy(20%), ,koper ogrodowy, czerwona cebulka, szczypior, musztarda(woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cytryna, miód wielokwiatowy olej rzepakowy  przyprawy)

Soczek 100%

Alergeny:  1,3,7,9,10

PIĄTEK  25.11.2022

Zupa pomidorowa zabielana z ryżem (Składniki: wywar mięsno warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, ryż biały (18%), koncentrat pomidorowy(17%)(pasta pomidorowa, woda, sól),  śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), przyprawy

Kotlet rybny (Składniki: filet z dorsza (90%), jaja kurze , marchew, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól) koperek , olej rzepakowy, przyprawy)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%)

Surówka z kalarepy , marchwi, jabłka  (Składniki: kalarepa (80%),  marchew, jabłko cebula, koperek, przyprawy)

Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owocowa (98%) (malina , agrest, jeżyna ,truskawka, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, porzeczka czarna, woda, cukier)

Alergeny: 1,3,4,7,9

 

PONIEDZIAŁEK  28.11.2022

Zupa z zielonego groszku zabielana z zacierką (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula,  zacierka babuni (18%)(mąka pszenna, woda, jaja płynne 9%, przyprawa kurkuma), groszek zielony,  śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych),przyprawy)

Pulpecik drobiowy w sosie warzywnym (Składniki: udziec z indyka(85%) jaja kurze, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól), przyprawy,  sos (10%) (marchew, seler, pietruszka, mąka pszenna)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%),)

Surówka z buraka i cebuli (Składniki: buraki (90%), cebula (10%), przyprawy)

Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owocowa (98%) (malina , agrest, jeżyna ,truskawka, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, porzeczka czarna, woda, cukier)

 Alergeny:  1,3,7,9,10

 

WTOREK 29.11.2022

Zupa pęczakowa z zieleninką (Składniki: wywar na bazie następujących składników: żeberka wieprzowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, kasza pęczak(18%),natka pietruszki,  przyprawy)

Kotlet schabowy tradycyjny  (Składniki: schab (90%), jaja kurze , bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól),  olej rzepakowy, przyprawy)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%),)

Surówka z białej kapusty, marchwi z kukurydzą (Składniki: kapusta biała (80%), marchew, kukurydza konserwowa , majonez,(olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda(woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat) cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy)) przyprawy )

Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owocowa (98%) (malina , agrest, jeżyna ,truskawka, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, porzeczka czarna, woda, cukier)

Mus owocowy z jogurtem( Składniki :jogurt naturalny (40%) truskawka ( 25%) banan(17%) jabłko, mąka ryżowa, koncentrat soku z czarnej marchwi)

Alergeny:  1,3,7,9,10

ŚRODA 30.11.2022

Zupa jarzynowa z pulpecikami i ziemniakami (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników:, łopatka wieprzowa (85%) jaja kurze, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól), marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki), kalafior , brokuł, fasolka szparagowa żółta, mini marchew, groszek zielony, ziemniaki, kapusta biała, koperek, przyprawy)

Pierogi z serem i ze śmietaną  (Składniki: mąka pszenna, błonnik, olej rzepakowy, sól, kurkuma, ser twarogowy półtłusty (85%), cukier, mąka ryżowa, aromat), śmietana 18% (śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych);, cukier waniliowy)

Herbata z cytryną i miodem (Składniki: herbata owocowa, cytryna, miód wielokwiatowy )

Banan

Alergeny:  1,3,6,7,9,

CZWARTEK 01.12.2022

Zupa z dyni zabielana z ziemniakami (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników:  porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki, dynia(35%), ziemniaki (10%); śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych); natka pietruszki, przyprawy)

Bitka z karkówki w sosie własnym (Składniki: karkówka (90%), przyprawy,  sos (10%) (marchew, seler, pietruszka, mąka pszenna)

Kasza gryczana (Składniki: kasza gryczana (100%),)

Surówka z czerwonej kapusty, marchwi, jabłka (Składniki: kapusta czerwona (80%), marchew, jabłko, olej rzepakowy, przyprawy)

Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owocowa (98%) (malina , agrest, jeżyna ,truskawka, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, porzeczka czarna, woda, cukier)

 Alergeny:  1,7,9,10

PIĄTEK  02.12.2022

 Zupa fasolowa z zacierką (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki, zacierka babuni (18%)(mąka pszenna, woda, jaja płynne 9%, przyprawa kurkuma), fasola(17%), przyprawy)

Ryba  smażona (Składniki: filet z miruny (95%), olej rzepakowy, mąka pszenna, przyprawy)

Ziemniaki gotowane(Składniki: ziemniaki (98%),koperek, sól sodowo potasowa)

Surówka z selera, marchwi, jabłka z majonezem (Składniki: seler (60%), marchew (20%), jabłko (15%), majonez (olej rzepakowy, żółtko jaja 6%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz, regulator kwasowości), jogurt grecki( mleko, śmietanka, kultury bakterii jogurtowych), sól sodowo potasowa)

Soczek 100%

Alergeny:  1,4,7,9,10

 

Alergeny zawarte w posiłkach i produktach zostały  podkreślone.

Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.

 

W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz  14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

Alergen nr. 1

Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie

Alergen nr. 2

SKORUPIAKI i produkty pochodne

Alergen nr. 3

JAJA i produkty pochodne;

Alergen nr. 4

RYBY i produkty pochodne

Alergen nr. 5

ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne

Alergen nr. 6

SOJA i produkty pochodne

Alergen nr. 7

MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Alergen nr. 8

ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

Alergen nr. 9

SELER i produkty pochodne

Alergen nr. 10

GORCZYCA i produkty pochodne

Alergen nr. 11

NASIONA SEZAMU i produkty pochodne

Alergen nr. 12

DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

Alergen nr. 13

ŁUBIN i produkty pochodne

Alergen nr. 14

MIĘCZAKI i produkty pochodne

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

bazylia, curry, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kminek, kolendra, liść laurowy, oregano , majeranek, papryka słodka, pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, ziele angielskie, zioła prowansalskie.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, jaj, mleka, soi, selera i gorczycy.