Szkoła Podstawowa nr 6 im. Aleksandry Kujałowicz w Suwałkach
16-400 Suwałki, ul. Sejneńska 12
tel./fax +48 87 565-02-05
e-mail sekretariat@sp6.suwalki.eu
PONIEDZIAŁEK 20.03.2023 |
Zupa jarzynowa z pulpecikami i ziemniakami (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników:, woda, łopatka wieprzowa ,marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, , kalafior , brokuł, fasolka szparagowa żółta, mini marchew, groszek zielony, ziemniaki, kapusta biała, koperek, przyprawy) Makaron z serem, śmietaną, (Składniki: makaron(40%)(mąka z pszenicy durum, woda, sól ), ser twarogowy (30%)(mleko, kultury bakterii mlekowych) , śmietana 18% tł.(20%) (śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), , cukier waniliowy (cukier, aromat), cukier,) Herbata z cytryną i miodem (Składniki: herbata owocowa, cytryna, miód wielokwiatowy ) Jabłko Alergeny: 1,3,7,9, |
WTOREK 21.03.2023 |
Z powodu awarii wodociągu, dnia 21.03.2023 r. (wtorek) nie ma obiadu. |
ŚRODA 22.03.2023 |
Zupa ryżanka na rosole (Składniki: wywar warzywno drobiowy na bazie następujących składników: woda, porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, ryż biały(10%), natka pietruszki, przyprawy) Kotlety pożarskie z pieca(Składniki: mięso z nogi kurcząt (90%), papryka, jaja kurze, bułka tarta, natka pietruszki przyprawy) Ziemniaki gotowane z koperkiem (Składniki: ziemniaki surowe (99%,) koperek, sól ) Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy z jogurtem (Składniki: kapusta pekińska (40%), kukurydza(20%), koperek, cebula, jogurt grecki( mleko, śmietanka, kultury bakterii jogurtowych, majonez , przyprawy ) Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owoców (95%)(jabłko, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, agrest, porzeczka czarna w zmiennych proporcjach) woda, cukier) Alergeny: 1, 3, 7, 9, 10 |
CZWARTEK 23.03.2023 |
Zupa pieczarkowa zabielana z ziemniakami (Składniki: wywar rosołowy na bazie następujących składników: woda, porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki, pieczarki (28%); ziemniaki; śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych); natka pietruszki Pulpecik w sosie warzywnym (Składniki: udziec z indyka(85%) jaja kurze, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól), przyprawy, sos (10%) (marchew, seler, pietruszka, mąka pszenna) Kasza pęczak (Składniki: kasza pęczak (100%)) Surówka z pora, marchwi, jabłka z majonezem Składniki: por (55%), marchew, jabłko, majonez(olej rzepakowy, żółtko jaja (6%), ocet, musztarda(woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz, regulator kwasowości(kwas cytrynowy)), śmietana 18% tł.(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych) , sól sodowo potasowa) Herbata z cytryną (Składniki: herbata, cytryna, miód) Mandarynka Alergeny: 1,3,7,9,10 |
PIĄTEK 24.03.2023 |
Zupa fasolowa z zacierką (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: woda, porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, zacierka babuni (18%)(mąka pszenna, woda, jaja płynne 9%, przyprawa kurkuma), fasola(17%), przyprawy) Paluszki rybne z pieca (Składniki: filet z ryby (59%), mąka pszenna, olej rzepakowy, skrobia pszenna, przyprawy, substancje spulchniające ) Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki (98%),koperek, sól sodowo potasowa) Surówka z kalarepy , ogórka, marchwi, sałaty lodowej, pora, natki pietruszki ze śmietaną (Składniki: kalarepa (55%), ogórek, marchew, sałata lodowa, por, natka pietruszki , śmietana 18% tł.(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych) , sól sodowo potasowa) Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owocowa (98%) (malina , agrest, jeżyna ,truskawka, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, porzeczka czarna, woda, cukier) Alergeny: 1,4,7,9,10 |
Alergeny zawarte w posiłkach i produktach zostały podkreślone.
Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.
W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.
OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
Alergen nr. 1 |
Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie |
Alergen nr. 2 |
SKORUPIAKI i produkty pochodne |
Alergen nr. 3 |
JAJA i produkty pochodne; |
Alergen nr. 4 |
RYBY i produkty pochodne |
Alergen nr. 5 |
ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne |
Alergen nr. 6 |
SOJA i produkty pochodne |
Alergen nr. 7 |
MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą) |
Alergen nr. 8 |
ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego |
Alergen nr. 9 |
SELER i produkty pochodne |
Alergen nr. 10 |
GORCZYCA i produkty pochodne |
Alergen nr. 11 |
NASIONA SEZAMU i produkty pochodne |
Alergen nr. 12 |
DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców |
Alergen nr. 13 |
ŁUBIN i produkty pochodne |
Alergen nr. 14 |
MIĘCZAKI i produkty pochodne |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: bazylia, curry, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kminek, kolendra, liść laurowy, oregano , majeranek, papryka słodka, pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, ziele angielskie, zioła prowansalskie. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: |