Szkoła Podstawowa nr 6 im. Aleksandry Kujałowicz w Suwałkach

16-400 Suwałki, ul. Sejneńska 12

tel./fax +48 87 565-02-05

e-mail sekretariat@sp6.suwalki.eu

 

PONIEDZIAŁEK  18.09.2023

Zupa ogórkowa zabielana z ziemniakami (Składniki: wywar na bazie następujących składników: porcje rosołowe ,marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki ,ziemniaki (22%), ogórki kiszone (12%) (ogórki, woda, przyprawy w zmiennych proporcjach: czosnek, koper, chrzan, sól), śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), kasza manna, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Spaghetti z sosem mięsno warzywnym i serem (Składniki: makaron spaghetti (55%)(mąka z pszenicy durum, woda, sól ), sos warzywno mięsny(45%) (szynka wieprzowa, marchew, seler, pietruszka, papryka czerwona, cukinia, pomidory w soku pomidorowym (pomidory 60%, sok pomidorowy 39,9%, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), koncentrat pomidorowy (pasta pomidorowa, woda, sól), por, mąka pszenna, koperek ogrodowy, ser mozarella (5%)(mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca : azotan potasu, barwnik), sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Herbata owocowa (Składniki: herbata owocowa, cytryna, miód)

Jabłko

Alergeny:  1,7,9,

WTOREK 19.09.2023

Zupa ryżanka z zieleninką (Składniki: wywar warzywno drobiowy na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, ryż biały, cebula, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Nuggetsy z kurczaka z pieca  (Składniki: filet kurcząt (90%), jaja, mąka pszenna, płatki kukurydziane, jogurt( mleko, śmietanka, kultury bakterii jogurtowych), ,olej rzepakowy, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek))

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%)

Mix sałat z pomidorem koktajlowym z sosem czosnkowym (Składniki: sałata lodowa, rzymska, rucola, cykoria (74%), pomidor koktajlowy(15%), marchew, jogurt grecki( mleko, śmietanka, kultury bakterii jogurtowych,), majonez(olej rzepakowy, żółtko jaja (6%), ocet, musztarda(woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz, regulator kwasowości(kwas cytrynowy), sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek)

Soczek 100%

Alergeny: 1,3,7,9,10

ŚRODA 20.09.2023

Zupa grochówka z ziemniakami (Składniki: wywar drobiowo-warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, seler korzeń pietruszka korzeń, cebula, groch (22%), ziemniaki (12%), kiełbasa wieprzowa (mięso wieprzowe z szynki 80%, woda, skrobia ziemniaczana, sól, stabilizator, hydrolizat białka słonecznikowego, ekstrakty przypraw, aromaty, ekstrakty drożdżowe, cukier, maltodektryna, przeciwutleniacze, jelito wieprzowe), ciecierzyca, por, natka pietruszki, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Kluski leniwe z serem twarogowym, śmietaną (Składniki: ser twarogowy (mleko, kultury bakterii mlekowych), mąka pszennajajaśmietana 18% tł.n(20%) (śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), masło śmietankowe,  cukier waniliowy (cukier, aromat), cukier

Herbata owocowa (Składniki: herbata owocowa, cytryna, miód)

Banan

Alergeny:  1,3,7,9

CZWARTEK 21.09.2023

Zupa żurek zabielany z jajkiem (Składniki: wywar warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki, koncentrat żurku (22%)( mąka żytnia razowa, woda, naturalny zakwas chlebowy, sól, cebula, czosnek, majeranek, przyprawy smakowe), jaja kurze, śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych) natka pietruszki,  mąka pszenna, por, przyprawy) chleb 5 ziaren (5%)(mąka żytnia(48%),mieszanka ziaren(16%)(ziarno słonecznika, pszenica łamana, siemię lniane, soja, sezam siemię lniane złote, proso),woda, mąka pszenna (4%), sól, drożdże, ekstrakt słodu jęczmiennego ( słód jęczmienny, woda, sacharoza))

Karkówka pieczona z warzywami (Składniki: karkówka wieprzowa (90%), mieszanka warzyw (10%)(marchew ,seler, pietruszka korzeń, cebula olej rzepakowy, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek))

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%), sól)

Surówka z pomidora , cebulki z koperkiem (Składniki: pomidor, cebula, koperek, pieprz czarny, sól)

Kompot wiśniowy (Składniki: wiśnia (98%) , woda, cukier)

Serek

Alergeny: 1,3,5,7,8,9,10,11

PIĄTEK  22.09.2023

Zupa koperkowa zabielana z drobnym makaronem (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników:  porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, koperek  (28%) makaron(16%)( mąka z pszenicy durum, woda, sól),  śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych),przyprawy)

Filet rybny zapiekany w piecu (Składniki: (filet z mintaja (67%), mąka (pszenna, kukurydziana) , olej rzepakowy, przyprawy)

Ziemniaki gotowane(Składniki: ziemniaki surowe (98%), woda, sól sodowo potasowa)

Surówka z kapusty włoskiej, marchwi, jabłka (Składniki: kapusta włoska (60%), marchew(20%), jabłko(15%),  cebula, cytryna, olej rzepakowy, cukier, sól, pieprz czarny)

Kompot truskawkowy (Składniki: truskawka (98%) , woda, cukier)

Mus owocowy

Alergeny:  1,4,7,9,10,11

 

PONIEDZIAŁEK  25.09.2023

Zupa kapuśniaczek z ziemniakami (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników:  porcja rosołowa, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki,  kapusta kwaszona (28%) ziemniaki (10%), kasza manna, natka pietruszki, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Potrawka z indyka z warzywami (Składniki: filet indyka (81%); marchew, seler, pietruszka, masło śmietankowe, mąka pszenna ,cebula,  por, , sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek)

Ryż paraboled (Składniki: ryż paraboled(100%), sól)

Kolorowa surówka z papryki (Składniki: papryka czerwona, żółta, zielona, natka pietruszki, szczypior, olej rzepakowy, sól sodowo potasowa; pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek)

Kompot truskawkowy (Składniki: truskawka (98%) , woda, cukier)

Ciasteczka owsiane (Składniki: Produkty pochodzące z pełnoziarnistego owsa 60,6% (płatki owsiane, mąka owsiana), tłuszcz palmowy nieutwardzony, nierafinowany cukier trzcinowy, żurawina słodzona suszona 6,4% (żurawina, cukier trzcinowy, mąka ryżowa, olej słonecznikowy), syrop glukozowy 4%, serwatka w proszku (mleko), substancja spulchniająca: węglany sodu (soda oczyszczona); sól morska, ekstrakt słodu jęczmiennego, aromat.

Alergeny:  1,7,9,10

WTOREK 26.09.2023

Zupa pieczarkowa zabielana z makaronem (Składniki: wywar rosołowy na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki, pieczarki (28%); makaron (28%)( mąka z pszenicy durum, woda, sól); śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych); natka pietruszki, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Stek mielony z pieca (Składniki: łopatka wieprzowa (90%), jaja kurze, cebula (5%), bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól), woda, olej rzepakowy,  sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki  (100%), sól)

Surówka z białej kapusty, marchwi z chrzanem (Składniki: kapusta biała (80%), marchew, jabłko, chrzan ( korzeń chrzanu(46%), woda, olej rzepakowy, ocet, cukier, sól, regulator kwasowości- kwas cytrynowy, aromat cytryny), majonez,(olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda(woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat) cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz, regulator kwasowości (kwas cytrynowy))

Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owocowa (98%) (malina , agrest, jeżyna ,truskawka, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, porzeczka czarna, woda, cukier)

Bakuś Milk&Fun z Piankami (Składniki: jogurt o smaku waniliowym 97,7 % (mleko, śmietanka, mleko zgęszczone odtłuszczone, cukier, naturalny aromat waniliowy z innymi naturalnymi aromatami, kultury bakterii jogurtowych); mix pianek biało-różowych 2,3 % (syrop glukozowo- fruktozowy, cukier, woda, żelatyna, skrobia kukurydziana; barwnik: czerwień buraczana; aromaty).

Alergeny:  1,3,7,9,10

ŚRODA 27.09.2023

Zupa owocowa zabielana z makaronem (Składniki: mieszanka owocowa (74%)(jabłko, agrest, malina, śliwka bez pestki, aronia, truskawka, porzeczka czarna),makaron(20%)(mąka z pszenicy durum, woda, sól ), śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), cukier

Gołąbki wieprzowe z ryżem i warzywami w sosie pomidorowym (Składniki: kapusta biała (50%), łopatka wieprzowa (30%), ryż biały (10%), cebula sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie), , sos pomidorowy (10%) (marchew, seler, pietruszka,  koncentrat pomidorowy (pasta pomidorowa, woda, sól), pulpa pomidorowa, ketchup,  por, mąka pszenna, koperek ogrodowy, sól sodowo potasowa,  bazylia, czosnek, majeranek, oregano, pieprz czarny, pieprz ziołowy, tymianek, zioła prowansalskie)

Ziemniaki gotowane z koperkiem (Składniki: ziemniaki surowe (95%), koperek woda, sól sodowo potasowa)

Herbata z cytryną (Składniki: herbata, cytryna, miód)

Alergeny: 1,7,9,10

CZWARTEK 28.09.2023

Zupa szpinakowa zabielana z brązowym ryżem (Składniki: wywar na bazie następujących składników: woda, porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, szpinak rozdrobniony(20%), ryż brązowy(10%), śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Kotlet z fileta kurczaka w panierce kukurydzianej z pieca (Składniki: filet kurcząt (85%), panierka (10%) (jaja kurze, mąka pszenna, bułka tarta (mąka pszenna , żytnia , woda, olej rzepakowy, cukier, drożdże, sól),  olej rzepakowy, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki  (100%), sól)

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem sałatkowym (Składniki: kapusta pekińska (40%), pomidor (25%), ogórek, kukurydza konserwowa, koperek, cebula, musztarda(woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cytryna, miód wielokwiatowy, jogurt grecki )

Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owoców (95%)(jabłko, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, agrest, porzeczka czarna w zmiennych proporcjach) woda, cukier)

Jabłko

Alergeny: 1,3,7,9,10

PIĄTEK  29.09.2023

Zupa pęczakowa z zieleninką (Składniki: wywar na bazie następujących składników: woda; porcje rosołowe; marchew; pietruszka korzeń; seler; cebula; por; kasza pęczak; natka pietruszki;  sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Burger z dorsza z sezamem (Składniki: filet z dorsza (90%), jaja kurze ,marchew, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól) musztarda,  koperek , olej rzepakowy, cytryna, sezam, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%)

Surówka z ogórka kiszonego jabłka (Składniki: ogórek kiszony (85%)( ogórki, woda, przyprawy w zmiennych proporcjach: czosnek, koper, chrzan, sól), jabłko, cebula, olej rzepakowy, pieprz czarny, cukier)

Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owocowa (98%) (malina , agrest, jeżyna ,truskawka, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, porzeczka czarna, woda, cukier)

Alergeny: 1,3,4,7,9,10,11

 Alergeny zawarte w posiłkach i produktach zostały  podkreślone.

Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.

 

 

W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz  14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

Alergen nr. 1

Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie

Alergen nr. 2

SKORUPIAKI i produkty pochodne

Alergen nr. 3

JAJA i produkty pochodne;

Alergen nr. 4

RYBY i produkty pochodne

Alergen nr. 5

ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne

Alergen nr. 6

SOJA i produkty pochodne

Alergen nr. 7

MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Alergen nr. 8

ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

Alergen nr. 9

SELER i produkty pochodne

Alergen nr. 10

GORCZYCA i produkty pochodne

Alergen nr. 11

NASIONA SEZAMU i produkty pochodne

Alergen nr. 12

DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

Alergen nr. 13

ŁUBIN i produkty pochodne

Alergen nr. 14

MIĘCZAKI i produkty pochodne

 

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

bazylia, curry, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kminek, kolendra, liść laurowy, oregano , majeranek, papryka słodka, pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, ziele angielskie, zioła prowansalskie.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, jaj, mleka, soi, selera i gorczycy.