Szkoła Podstawowa nr 6 im. Aleksandry Kujałowicz w Suwałkach

16-400 Suwałki, ul. Sejneńska 12

tel./fax +48 87 565-02-05

e-mail sekretariat@sp6.suwalki.eu

 

PONIEDZIAŁEK  30.09.2024

Zupa ziemniaczana zabielana z zieleninką (Składniki: wywar mięsno warzywny na bazie następujących składników: woda, porcja rosołowa, żeberka wędzone , marchew, seler, pietruszka korzeń, cebula, natka pietruszki, ziemniaki (22%), śmietana (6%), kasza manna, por, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Potrawka z indyka z warzywami (Składniki: filet indyka (81%); marchew, seler, pietruszka, masło śmietankowe, mąka pszenna ,cebula,  por, , sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek)

Ryż paraboled (Składniki: ryż paraboled(100%), sól)

Kolorowa surówka z papryki (Składniki: papryka czerwona, żółta, zielona, natka pietruszki, szczypior, olej rzepakowy, sól sodowo potasowa; pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek)

Kubuś Waterrr (Składniki: woda, soki z zagęszczonych soków owoców (30%) i cytryn, aromaty)

Alergeny:  1,7,9,10

WTOREK 01.10.2024

Zupa pomidorowa z soczewicą (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: woda, porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, soczewica czerwona nasiona suche , koncentrat pomidorowy(17%)(pasta pomidorowa, woda, sól), śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Kotlet mielony z pieczarkami i serem z pieca (Składniki: łopatka wieprzowa(60%),mięso z ud kurczaka (20%) ,jaja kurze, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól), pieczarki, ser żółty, czosnek, olej rzepakowy, kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek) ; pieprz czarny ; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%), sól sodowo potasowa)

Sałatka grecka (Składniki: sałata lodowa, rzymska, rucola, cykoria (74%), marchew, pomidor koktajlowy(20%),  papryka, ogórek, czerwona cebula, ser feta, pestki dyni  sos sałatkowy (oliwa z oliwy, cytryna, musztarda(woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy, ekstrakt kurkumy, aromat naturalny), miód, przyprawy)

Kompot wiśniowy (Składniki: wiśnia, woda, cukier)

Alergeny:  1,3,4,7,9,10,11

ŚRODA 02.10.2024

Zupa z warzyw kwiatowych z makaronem (Składniki: wywar warzywno drobiowy na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki), kalafior, brokuł (30%),makaron bezjajeczny ( mąka pszenna) śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Kotlet z fileta kurczaka w panierce kukurydzianej z pieca (Składniki: filet kurcząt (85%), panierka (10%) (jaja kurze, mąka pszenna, kukurydziana,  bułka tarta (mąka pszenna , żytnia , woda, olej rzepakowy, cukier, drożdże, sól),  olej rzepakowy, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie))

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%)

Surówka z czerwonej kapusty (Składniki: czerwona kapusta, marchew, cebula, natka pietruszki, majonez, jogurt grecki, musztarda, pieprz, sól)

Kompot z jabłek (Składniki: woda, jabłko , cytryna, imbir, cukier)

Alergeny:1,3,7,9,10

CZWARTEK 03.10.2024

Zupa ryżanka na rosole  (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: kurczak zagrodowy, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, ,ryż biały, natka pietruszki, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Gulasz wołowy w sosie własnym (Składniki: udziec wołowy (90%), pieczarki, papryka, koncentrat pomidorowy,  cebula, czosnek, masło, mąka pszenna, , sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Kluski śląskie (Składniki: ziemniaki (68%) , mąka ziemniaczana, mąka pszenna)

Surówka z buraka (Składniki: buraki, cebula, sok z cytryny olej rzepakowy przyprawy)

Herbata z cytryną i miodem (Składniki: herbata , cytryna, miód wielokwiatowy )

Alergeny:  1,7,9,10

PIĄTEK  04.10.2024

Zupa fasolowa z zacierką (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, żeberka wędzone  marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki, zacierka babuni (18%)(mąka pszenna, woda, jaja płynne 9%, przyprawa kurkuma), fasola(17%), , sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Paluszki rybne z pieca  (Składniki: filet z ryby (59%), mąka pszenna, olej rzepakowy, skrobia pszenna, przyprawy, )

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki (98%),koperek, sól)

Surówka z kapusty pekińskiej, papryki, ogórka z jogurtem (Składniki: kapusta pekińska, papryka, ogórek, cebula czerwona, natka pietruszki, jogurt grecki( mleko, śmietanka, kultury bakterii jogurtowych, przyprawy)

Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owocowa (98%) (malina , agrest, jeżyna ,truskawka, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, porzeczka czarna, woda, cukier)

Mandarynka

Alergeny:  1,4,7,9,10


Alergeny zawarte w posiłkach i produktach zostały  podkreślone.

Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.

 


 

W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz  14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

Alergen nr. 1

Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie

Alergen nr. 2

SKORUPIAKI i produkty pochodne

Alergen nr. 3

JAJA i produkty pochodne;

Alergen nr. 4

RYBY i produkty pochodne

Alergen nr. 5

ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne

Alergen nr. 6

SOJA i produkty pochodne

Alergen nr. 7

MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Alergen nr. 8

ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

Alergen nr. 9

SELER i produkty pochodne

Alergen nr. 10

GORCZYCA i produkty pochodne

Alergen nr. 11

NASIONA SEZAMU i produkty pochodne

Alergen nr. 12

DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

Alergen nr. 13

ŁUBIN i produkty pochodne

Alergen nr. 14

MIĘCZAKI i produkty pochodne

 

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

bazylia, curry, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kminek, kolendra, liść laurowy, oregano , majeranek, papryka słodka, pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, ziele angielskie, zioła prowansalskie.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, jaj, mleka, soi, selera i gorczycy.